Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat astazi un semnal pozitiv, anuntand ca se asteapta ca rata dobanzii la lei pe toate segmentele sa-si continue trendul descendent odata cu rata inflatiei. “Daca ne uitam la trendul ratei dobanzilor la creditele in lei, ma refer la perioada din ianuarie 2009 – si pana in prezent, perioada crizei, scaderea este evidenta si, daca ne uitam la perioada din mai 2010, inainte de majorarea TVA, vom vedea ca mai degraba a fluctuat in conditiile in care existau multe motive sa creasca din cauza majorarii TVA si a atmosferei dificile pe care am trait-o. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu avem o privire – sa nu o numesc optimista – dar cred ca trendurile sunt mai degraba normale.

Eu consider ca rata dobanzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuatii, sa scada odata cu rata inflatiei”, a declarat guvernatorul BNR, la seminarul „Inflatia-un fenoment, mai multi indicatori”. Pe de alta parte insa, mesajul sefului Bancii Centrale nu este sustinut de ceea ce se intampla in realitate. Potrivit datelor oficiale, dobanda medie la creditele noi in lei acordate populatiei ajungea la 12,8% pe an in octombrie 2011, in crestere cu aproape un punct procentual fata de sfarsitul lunii iunie 2011. “Tendinta de crestere a dobanzilor era inevitabila. Nu cred ca in perioada urmatoare putem miza pe o scadere a dobanzilor pentru ca lucrurile sunt destul de complicate inclusiv la nivel european. Bancile au mai multe obligatii si trebuie inclusiv sa-si majoreze capitalurile”, a comentat aceasta tendinta analistul financiar Aurelian Dochia pentru Ziarul Financiar.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)