Bancile comerciale mai au loc de reducere a dobanzilor la credite, desi Banca Nationala a Romaniei a decis, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.

“Rata de politica monetara este bine pozitionata la 3,5%. In ceea ce priveste ratele de dobanda ale bancilor (n.r. – la credite), de la caz la caz, mai este camp de reducere”, a explicat guvernatorul BNR. El a spus ca aceasta teorie se explica prin evolutia a doi factori: lichiditatea din piata, in surplus, si marjele dintre dobanzile active si cele pasive, care sunt inca ridicate.

“Avem un studiu care arata ca, in ceea ce priveste dobanzile la creditele ca consum, suntem sub nivelurile din Cehia, Ungaria si Polonia. Dar, la creditele pentru IMM-uri, ratele de dobanda sunt relativ ridicate in Romania. Multe banci se plang de faptul ca multe IMM-uri nu asigura conditii de bonitate suficiente pentru o creditare mai ieftina”, a subliniat Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.

El a spus, insa, ca nu se asteapta la o reducere generala, ci este posibil sa asitam la accentuarea diferentierilor de la caz la caz.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)