Banca centrala nu este dispusa sa extinda scadentele la operatiunile repo sau sa diminueze prea curand rezervele minime obligatorii (RMO) si nici nu intentioneaza sa ofere lichiditate bancilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare, spune Mugur Isarescu. Seful BNR le-a transmis bancherilor “sa faca banking adevarat” si sa administreze riscurile pe care si le-au asumat, potrivit Ziarul Financiar.  Seful bancii centrale a raspuns astfel mai multor comentarii care au aparut in ultima vreme pe piata bancara conform carora reducerea ratei dobanzii de politica monetara a BNR s-ar putea transmite mai repede spre clientii bancilor daca instrumentele prin care banca centrala injecteaza lichiditate in piata ar avea scadente mai mari sau daca ar fi reduse RMO.

In legatura cu discutiile privind alternativa ca BNR sa ofere lichiditate bancilor inclusiv pe baza portofoliilor de credite, care sa fie aduse drept garantie, Isarescu a spus ca se asteapta ca bancherii “sa faca banking adevarat” si sa administreze riscurile pe care si le-au asumat, banca centrala nefiind dispusa sa preia riscurile, in timp ce bancherii “se spala pe maini”.

“Alta discutie: de ce nu da BNR lichiditate pe baza de portofolii de credite. Noi sa le luam in garantie si ei sa se spele pe maini. Nu ne transformam in societate de administrare a imobiliarelor. Bancherii ar trebui sa faca banking adevarat. si-au asumat niste riscuri si trebuie sa le administreze”.

Citeste integral in www.zf.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)