Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa “paseze” clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca nu este o problema de numar, ci de forta a jucatorilor. “Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar-bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori intr-o adevarata inconstienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, în ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (…) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca un sistem bancar concurential nu înseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca în jos costurile transferate catre clienti. Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt în primul rand rezultatul unei analize de risc precare. “În continuare, în ciuda progreselor, este clar ca în sistemul financiar-bancar trebuie sa se întareasca concurenta”, a conchis Isarescu.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)