Consiliul de Administratie al BNR a decis ieri sa mentina dobanda cheie la 1,75% pe an, pastrand si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta la 8% si respectiv 14% pentru valuta. Decizia bancii centrale era asteptata de majoritatea analistilor.  Guvernatorul a afirmat in cadrul conferintei de presa ce a precedat anuntul de la BNR, ca “in prezent, situatia macroeconomica pe care noi o monitorizam si de care raspundem este stabila, in general pozitia economica a tarii este buna si inclusiv prin deciziile de astazi (joi — n.r.), reafirmam prudenta pe care am manifestat-o in trecut, ne-am creat camp de actiune si acea pozitionare pentru a face fata unor situatii dificile”.

„Contextul general a indus dificultati su­pli­mentare pentru adoptarea unei decizii de po­litica monetara“, a precizat Mugur Isarescu.

Cu privire la posibilitatea ca viitorul premier sa provina de la Banca Nationala, Isarescu a spus: “Avem rezerve de cadre aici”.

El a mentionat si cresterea creditarii in lei, astfel ca ponderea finantarilor in moneda nationala acordate mediului privat a depasit-o, pentru prima data in opt ani, pe cea a creditului in valuta, ajungand la 50,2%. “Aceasta evolutie este benefica din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare si a atenuarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare”, a subliniat guvernatorul BNR.

BNR mai estimeaza ca inflatia va ramane in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, urmand sa revina, ulterior, la valori pozitive, plasate pana la inceputul anului 2017 sub limita de jos a intervalului tintei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)