Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa fie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Potrivit acestuia, trebuie evitate si celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice:

“De asemenea, trebuie evitate masuri care pot conduce la schimbari bruste in situatia financiara a debitorilor si in disciplina creditarii. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicata a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce oscilatii puternice ale cererii de credite, iar evolutia impulsului creditului contribuie la amplificarea ciclitatii economice”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat ca promovarea unor politici economice anticiclice in domeniul fiscal, al veniturilor, previne alimentarea cererii de credite peste capacitatea de rambursare pe termen mediu si evita crearea unor presiuni nefavorabile asupra capacitatii de rambursare atunci cand economia, in mod inevitabil, se ajusteaza.

 

Unde au mai gresit clientii si bancherii: cresteri salariale nesustenabile, pe hartie, doar pentru a accesa un credit

“Cat de vinovate au fost bancile ca au dat credite in perioada 2006 – 2007 – 2008, cand veniturile s-au dublat? E vorba de veniturile in perioada de boom, dar nu in sectoare sustenabile, ci in sectoare precum constructiile, care au disparut. Nu s-a mai construit. Nu o sa construiesti tot timpul mall-uri in Romania. Nu numai in sectorul privat s-au dublat salariile, ci si in sectorul public. Am avut in cativa ani o dublare ca pondere, deci in termeni reali in PIB, de la vreo 4 – 5% la 10% din PIB a fondului de salarii din sectorul bugetar. Dublare, a fost si crestere de salariati. Atunci, banca care se uita la salariul lui X-ulescu si zice: “Da, ne mentinem prudenti, ii luam numai o treime din salariu”. Trebuia sa ghiceasca si faptul ca acele cresteri salariale nu sunt realiste, cu toate ca s-au aplicat prin lege si prin legi aprobate de Parlamentul Romaniei”, a precizat Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)