Cursul de schimb se regaseste intr-o zona de echilibru, care ar putea sa se modifice daca fundamentele se schimba, dar aceasta miscare nu devine evidenta imediat, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR a aratat ca niciodata la banca centrala nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs.

“Nu putem raspunde temerilor decat prin faptul ca suntem aici sa asiguram stabilitatea economica, stabilitatea financiara si a preturilor, si, in conditii de piata, inclusiv stabilitatea cursului, care se defineste ca o stabilitate in conditii de piata. Cursul este determinat in Romania, in esenta, de piata valutara. Vorbim de stabilitatea pietei valutare nu de o fixitate a cursului”, a continuat Isarescu.

Cursul de referinta anuntat de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, si s-a apropiat de maximul istoric inregistrat saptamana trecuta, dupa ce banca centrala a decis joi sa scada cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, la 5,25% pe an, nou minim istoric.

“Nu aparam niciun nivel de curs, v-o mai spun inca o data, desi media vorbeste de praguri psihologice, intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri. E normal sa se vorbeasca, nu le rejectam, dar anuntam ca nu le folosim”, a explicat Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca desi exista o politica de flotare controlata, aceasta se refera la variatii semnificative de curs. “Nu ma intrebati ce inseamna semnificativ. Semnificativ inseamna semnificativ”, a punctat Isarescu. Guvernatorul a mentionat ca BNR a vorbit de zone de echilibru, iar in prezent cursul leului este intr-o zona de echilibru, si nu exista niciun motiv sa fie vazut altfel.

“Daca zona de echilibru se misca, asta e cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina schimbarea zonei de echilibru, si asta se observa in timp (…) Sa nu intelegeti ca avem o problema legata de vreun punct oarecare, care este lansat in media si devine punct sacru”, a conchis oficialul BNR.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)