Mugur Isarescu a explicat in cadrul unei conferinte de presa pozitia Bancii Nationale a Romaniei fata de criza creditelor in franci. “Scopul acestei conferinte este o informare corecte, o obligatie a BNR de a asigura informatii de buna calitate, de a lamuri unele confuzii. A fost intr-adevar un soc major, generat de decizia Bancii Nationale a Elevetiei. Miscarea a fost a francului, nu a leului, aceasta a fost situatia,” a explicat guvernatorul.

Cresterea francului elvetian cu 22% a creat un soc! Iata declaratiile Guvernatorului Mugur Isarescu.

* Cand apar aceste socuri sunt exogene – nu le stie nimeni. Cea mai buna abordare este sa lasi lucrurile sa se aseze, pot sa apara replici. In plus, aici e vorba de bani, de bani multi, ale debitorilor sau ale bancilor. Nu este bine sa se lucreze la emotie puternica, in pripa.

* Interdictia creditarii in franci este in contradictie cu Uniunea Europeana. O abordare de acest gen vine in contradictie cu libera circulatie, este o libertate cu riscurile de rigoare, interdictia aceasta ar fi un fel de auto-excludere. Relatia noastra cu Elvetia inseamna 2 miliarde de euro.  Atat au investit firmele elevtiene in Romania. A-i obliga sa faca tranzactii in alte monede insemana ca le dai lor riscul valutar. Sunt 60.000 de oameni care muncesc in aceste firme elvetiene.

* Probema este ca in lumea de astazi se face arbitraj instantaneu, in timp real, pe 0,001%. Apesi pe un buton si platformele de tranzactionare echilibreaza cursurile. Cum sa functioneze o diferenta de 20%? Daca BNR intervine puternic si aduce cursul francului elvetian cum era inainte de 15 ianuarie, vom avea consecintele de rigoare. Prima consecinta ar fi ca leul s-ar aprecia la 3,7 fata de euro, un scenariu horror, cu consecinte asupra exportatorilor. Practic, am reteza 20% din veniturile exportatorilor si am trimite economia in recesiune.

* Catalogarea francului ca moneda toxica este cel putin un derapaj verbal, care nu tine cont de realitati.

* Situatia debitorilor nu genereaza risc sistemic. Supravegherea nu inseamna sa stai langa banci sa supraveghezi fiecare credit. Sa veghezi asupra sistemului. Acesta este obligatia prevazuta de lege – riscul sistemic. Riscul este 5 ori mai mic decat in Polonia si de 7 ori mai mic decat in Ungaria.

* 25% din debitori in franci elvetieni au stoc de credite sub 4.000 CHF. 50% dintre debitori au venituri mai mici de 1.500 de lei. 3 banci concentreaza 77% din credite. O treime din imprumuturile in franci sunt pentru locuinte.

* Sa nu cautam o solutie globala pe o situatie diversa. Nu-i putem trata similar pe debitorii cu situatii diverse: de exemplu clientii cu grad de indatorare de doar 26%.

* Important: in randul debitorilor exista grupuri sociale vulnerabile! Nu credem ca trebuie adoptata o singura solutie generala. Incurajam solutiile dictate de piata

* Noi nu aparam bancile. Bancile se apara singure. Noi aparam sistemul bancar, adica intermedierea financiara.

* Avem inflatie scazuta si dobanzi la leu scazute. Acum este un climat propice pentru conversie, fata de anii trecuti, BNR o stimuleaza, in conditiile legii. Daca se ia o masura in care doar bancile sa platesca, vom asista la pierderi.

* Suntem pentru masuri echilibrate, rationale. Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 5,7 miliarde de lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde de lei, adica 0,7% din PIB. Conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde de lei (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde de lei (0,5% din PIB).

* Croatia a luat o masura, sunt intr-un an electoral. Au blocat cursul pentru un an, nu la cursul istoric. Numai la noi se cere un curs istoric. Si sunt incurajati de un singur avocat, se pare ca nu sunt mai multi.

* Este nerealista solutia conversiei la cursul istoric. Cine va suporta acest demers? Poate Domnul Piperea.

* In functie de cursul la care s-ar realiza conversia, trei sau patru banci ar avea nevoie de infuzii substantiale de capital pentru a indeplini nivelul minim de solvabilitate. Mai mult, rata solvabilitatii pe ansamblul sistemului bancar ar scadea de la 17% la 12%.

* Daca o facem la franci elevetieni, sa o facem si cu ceilalti, care s-au imprumutat in valuta.

* O solutie realista este rescrierea schemei de scadentare. Scaderea ratelor este o solutie.

* Am luat masuri pentru a facilita conversia. (N. R. – modificarea regulamentelor 16 si 17).

* Solutiile nerealiste sunt paguboase pentru toti. Nu se poate rezolva peste noapte! Fara intermediere financiara economia de piata nu functioneaza. Daca descurajezi intermedierea nu ai crestere economica.

Aici gasesti prezentarea BNR

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)