Mugur Isarescu a declarat la briefingul de dupa sedinta Consiliului de Administratie, ca politica monetara nu se reduce numai la rata dobanzii cheie, ci include si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta si coridorul simetric.

“Nu pot sa confirm ca suntem la încheierea unui ciclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm. În definitia noastra, politica monetara, cel putin în Romania, nu se reduce numai la rata dobanzii de politica monetara, include si rezervele minime obligatorii si coridorul (dintre ratele dobanzilor facilitatilor permanente în jurul ratei dobanzii cheie – n.r.). Putem sa ne imaginam modificari ale coridorului, fara a modifica rata de dobanda de politica monetara”, a declarat Isarescu la briefingul de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Relaxarea politicii monetare nu a ajuns la final, rezervele minime obligatorii trebuie sa se ajunga în timp la nivelul european, de circa 2%.

“Legat de RMO, avem un program pe termen lung de aliniere la nivel european, unde nivelul este în jur de 2%, mai avem mai multi pasi în aceasta directie”, a afirmat Isarescu.

Pe masura ce BNR a diminuat dobanda-cheie, bancherii au diminuat dobanzile la depozite. Astfel ca, BNR si-a exprimat preocuparea pentru dobanzile mici, neinteresante pentru clientii bancilor. Mugur Isarescu le-a sugereaza bancherilor sa “remunereze adecvat depozitele“.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)