Uniunea bancara si consolidarea supravegherii reprezinta un proces inevitabil, mult mai rapid decat s-a anticipat cu cateva luni in urma, iar Romania va trebui sa se inscrie in el, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Iarescu, adaugand ca o prima dezbatere a avut loc in sedinta CA de joi.

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul saptamânii trecute ca România va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii români trebuie sa fie “la masa”, proiectul actual nepermitând României sa isi exprime opinia in uniune.

El a precizat ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a României, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare pe aceasta tema, pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.

“Guvernul polonez a spus: «cum putem sa aderam la o uniune bancara la care nu avem dreptul sa participam la discutii si nu avem drept de vot, pentru ca, nefiind in zona euro, noi avem dreptul doar sa fim de acord, nu avem dreptul sa ne spunem parerea ?» Ori, din acest punct de vedere, cred ca România, ca si Polonia, ca si alte tari care si-au exprimat deja acest punct de vedere, sigur ca trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari la nivel european, dar cu conditia sa fii la masa. Nu poti sa fii in afara camerei si sa fii de acord. asta e un gen de reprezentare a României care ne-a afectat in ultimii ani. Noi totdeauna eram de acord cu ceva ce nu ne baga nimeni in seama”, a spus Ponta.

Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar România, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si “primita la masa”, iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, România nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea României este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro.

Comisia Europeana (CE) a prezentat in urma cu doua saptamâni un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)