Grecia “îşi reia astăzi destinul în propriile mâini”, şi-a exprimat marţi marea satisfacţie premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat transmis de pe insula Itaca, simbol al lungii călătorii a lui Ulise, relatează BankingNews.gr

Alexis Tsipras a folosit apăsat expresia „ultimul memorandum s-a încheiat” în încercarea de a seta tonul și prezența simbolică pe insulă. A încheiat mesajul său subliniind că “Ithaca este numai începutul”.

Dorind să marcheze prima zi a “noii ere” pentru ţara sa “debarasată” de planurile de ajutor internaţional şi de tutela creditorilor, care au durat opt ani, Alexis Tsipras s-a deplasat în insula Itaca pentru a anunţa că “o nouă zi răsare” pentru Grecia. “O zi istorică (…), cea a sfârşitului politicilor de austeritate şi a recesiunii”.

“Nu vom uita niciodată cauzele și persoanele care au condus țara spre memorandumuri „, a spus A. Tsipras

“Odiseea modernă pe care ţara noastră a traversat-o din 2010 a luat sfârşit”, a declarat premierul grec în această alocuţiune de circa zece minute, etalând o cămaşă albă în faţa camerelor televiziunii publice Ert, în aer liber şi uitându-se la portul acestei insule de un mare simbolism.

“Memorandumul de austeritate, recesiune și depopulare socială au sfârșit în cele din urmă.”

Folosind expresii celebre din Odiseea, poemul lui Homer scris în secolul al VIII-lea î.e.n., Alexis Tispras a lăudat curajul şi “capacitatea grecilor, care la fel ca Ulise au înfruntat “Symplegades” (stâncile aruncate) ale recesiunii.

Premierul grec a menționat că „țara noastră își recapătă dreptul de a-si desemna soarta și viitorul. Ca o țară europeană normală. Nu există constrângeri externe. Fără alte sacrificii ale poporului nostru. “

Acest mesaj a vrut să pecetluiască sfârşitul celor opt ani de tutelă strictă asupra ţării sale, sub “menghina” UE şi FMI şi care a durat din 2010 până în prezent.

Premierul Tsipras, la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze constrâns şi forţat în luna iulie a aceluiaşi an al treilea şi ultimul plan de împrumuturi pentru ţara sa.

Ce așteptări au piețele economice

Morgan Stanley: Grecia trebuie să convingă piețele că poate rămâne credincioasă fiscalității prudente

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)