Piata romaneasca de asigurari este una foarte competitiva, cu sperante pentru o  usoara crestere anul acesta, conform ultimelor semnale. Raman insa actuale vechile probleme: dominatia claselor de asigurari auto, tarifele mici pe acestea si o populatie inca prea reticenta la ideea de asigurare, potrivit Iuliei Osman, Director Executiv al Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.

BankingNews: Cum caracterizati piata de asigurari din Romania, ce efecte a avut  criza financiara asupra acestui domeniu si care apreciati ca sunt, in prezent, principalele probleme ale pietei locale de asigurari?

Iulia Osman: Piata romaneasca de asigurari este in continuare una foarte competitiva, insa portofoliile asiguratorilor, implicit ale brokerilor, sunt dominate inca de asigurarile auto (Casco si RCA). Competitia dintre asiguratori este, in general, un aspect pozitiv, un beneficiu pentru clientul asigurat, pentru ca fiecare companie se va stradui sa ofere cele mai bune produse si servicii de asigurare.

Efectul principal al crizei financiare s-a tradus direct in scaderea subscrierilor la nivelul intregii piete. Insa, se pare ca anul acesta, la fel ca si anul trecut, am putea inregistra o crestere, desigur usoara, de aproximativ 5%, a pietei de asigurari.

In ceea ce priveste principalele probleme ale pietei romanesti de asigurari, pe langa tarifele scazute pe clasele de asigurari auto, avem in continuare un minus accentuat in ceea ce priveste educatia financiara a potentialilor si actualilor clienti. In continuare, romanii cheltuiesc foarte putin pe asigurari (sub 100 de euro anual/ persoana), iar acest lucru inseamna ca sunt neprotejati, din punct de vedere financiar, in fata riscurilor multiple. Cred cu tarie ca este nevoie de un efort sustinut, integrat si unitar al asiguratorilor impreuna cu brokerii de asigurare in vederea  informarii si educarii pietei. Clientii trebuie informati constant si continuu cu privire la produsele de asigurare si serviciile de brokeraj.

BankingNews: Care sunt principalele atuuri ale Raiffeisen Broker de  Asigurare-Reasigurare, ce produse de asigurare promoveaza compania si cum este impartit portofoliul de clienti?

Iulia Osman: Intermediem orice tip de asigurare pentru clientii nostri si lucram cu cei mai mari asiguratori, atat din Romania, cat si la nivel international, deoarece vrem sa oferim asiguratilor nu numai cele mai bune servicii de intermediere, dar si cele mai bune produse care raspund in detaliu nevoilor lor de asigurare. Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare administreaza un portofoliu de prime anuale de aproximativ 9 milioane euro care este format in proportie de peste 98% din clienti corporate, companii de dimensiuni diferite si din diverse domenii de activitate.

In plus, oferim experienta si expertiza unui grup financiar care aduce in Romania o traditie de peste 130 de ani. Raiffeisen Broker si-a inceput activitatea in 2006, de atunci ne-am structurat si optimizat constant serviciile potrivit cererii pietei. Astfel, investim in formarea personalului atat pentru serviciile de vanzare, cat si pentru cele postvanzare, intrucat un consultant in asigurari stie ca responsabilitatile sale iau sfarsit numai la finalul contractului de asigurare si nu dupa semnarea acestuia.

BankingNews: Care este cea mai activa linie de business a Raiffeisen Broker de  Asigurare-Reasigurare din punctul de vedere al vanzarilor? Dar cea mai mare polita ca valoare?

Iulia Osman: Fiind consultanti in asigurari pe piata din Romania, nici portofoliul nostru nu face exceptie de la caracteristicile generale ale acesteia. Astfel ca si la noi clasele de asigurari auto – in cazul nostru, politele auto facultative (Casco) – sunt dominante. Ca valoare insa, lucrurile stau cu totul altfel, polita cu cea mai mare valoare pe care am intermediat-o este pe linia asigurarilor de raspundere profesionala. Este vorba de un plasament pe piata Londrei cu o prima de peste 150.000 euro.

Am cautat mereu sa ne echilibram portofoliul si, din acest punct de vedere, atentia  noastra este constant concetrata pe toate tipurile de asigurari, nu numai auto. Un alt domeniu pentru care am adus solutii performante pentru clientii nostri este cel al energiei verzi. Aici avem un parteneriat tot pe piata Londrei cu o institutie specializata pe acest domeniu si prin care avem produse mult mai competitive decat ceea ce exista pe piata romaneasca, atat din punct de vedere al conditiilor de asigurare, cat si al pretului asigurarii.

BankingNews: Care sunt avantajele oferite de utilizarea serviciilor unui broker de asigurare?

Iulia Osman: Este un motiv pentru care noi preferam sa ne recomandam altfel, si anume: consultanti in asigurari. Suntem consultanti pentru ca nu facem doar partea de vanzari. Un consultant nu va vinde numai produsele cele mai bune de pe piata, ci va construi solutia de asigurare personalizata pentru fiecare client in parte. Apoi, foarte importante sunt si serviciile de asistenta post-vanzare, mai ales in cazul unei daune, consultantul isi asista clientul si il reprezinta in relatia cu asiguratorul.

La noi in tara, ponderea intermedierilor in totalul pietei de asigurari se situeaza undeva in jurul valorii de 40%, ceea ce reprezinta un foarte bun progres inregistrat in ultimii ani, insa suntem inca destul de jos fata de media europeana. In tarile dezvoltate din punct de vedere economic, consultantul in asigurari este la fel de important precum contabilul, avocatul sau medicul de familie. Cred insa ca, odata cu cresterea nivelului educatiei financiare, va creste ca importanta si rolul nostru, al consultantilor in asigurari.

BankingNews: Care este opinia dumneavoastra in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintelor?

Iulia Osman: S-a discutat si se discuta foarte mult despre asigurarea obligatorie a locuintelor. Consideram importanta asigurarea locuintelor, mai ales daca stam sa ne gandim ca, pentru multe familii din Romania, locuinta reprezinta agoniseala de o viata, iar reconstruirea acesteia, daca este total distrusa in caz de cutremur, indundatie sau alunecare de teren, ar fi o cheltuiala de nesuportat pentru foarte multi romani, ca sa nu spunem pentru majoritatea lor.

Din pacate, gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie este inca foarte mic, iar recentele modificari legislative (reintroducerea obligativitatii contractarii separate a politei obligatorii, chiar daca asiguratul are o polita facultativa de asigurare a locuintei) nu vor aduce schimbari majore fara un sistem clar de verificare si aplicare a sanctiunilor pentru cei care nu respecta legea, in sensul asigurarii locuintei.

Noi recomandam clientilor nostri incheierea asigurarii facultative, care aduce o protectie financiara extinsa, atat din punct de vedere al acoperirilor, cat si al sumelor asigurate.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)