Șeful OTP Bank, László Diósi, a declarat, în exclusivitate pentru publicația online www.bankingnews.ro, că Legea privind darea în plată va genera segmentarea pieței creditelor ipotecare în funcție de zone. În opinia sa, avansul de 15% pentru împrumuturile dedicate clienților din marile orașe poate fi menținut, în timp ce românii din orașele mici și din mediul rural vor avea nevoie de un aport propriu mai mare.

“Piața creditării va fi mult mai segmentată, după aprobarea Legii privind darea în plată. Mai exact, cred că avansul de 15% pentru creditele ipotecare acordate în marile orașe poate fi păstrat fără probleme. Spre exemplu, în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, piața imobiliară este vie, sunt multe tranzacții și nu vom avea probleme deloc. Dar în mediul rural și în orașele mici, unde piața imobiliară merge foarte încet cu foarte puține tranzacții, creditarea imobiliară ar putea fi mult mai scumpă și ar putea presupune o contribuție mai mare din partea clienților”, subliniază CEO OTP Bank.

Domnia sa crede că cel mai mult vor avea de suferit clienții din orașele mici și din mediul rural, adică practic acolo unde sunt necesare facilități pentru dezvoltarea economică și socială.

László Diósi spune că deocamdată nu a fost luată nicio decizie, însă OTP Bank ar putea adopta o politică de creditare diferențiată în funcție de zonele de adresabilitate. Totodată, vorbind despre efectele pe care le avea Legea privind darea în plată, bancherul evidențiază faptul că finanțarea imobiliară va avea costuri mult mai mari și se va putea observa o reorientare către creditele în euro, în detrimentul împrumuturilor în lei.

“Darea în plată va genera majorarea considerabilă, cu cel puțin 50%, a costului riscului. Tipic la un credit cu garanție, costul riscului trebuie să fie de maxim 1-1,5%. Dacă acesta va crește până la 4% din cauza acestei legi, automat prețul total plătit de clienți va fi mult mai mare. Dacă acum o marjă pentru un credit ipotecar este în jur de 3%, odată cu aprobarea actului normativ, marja ar putea începe de la 7%. Și atunci creditarea în lei ar avea de suferit. Din nou, va trebui să revizuim creditarea în euro, chiar dacă în prezent se observă un apetit al populației pentru împrumuturile în lei”, explică László Diósi, in exclusivitate pentru BankingNews.ro.

Publicația online www.BankingNews.ro va publica curând un Selfie Interviu cu László Diósi, CEO OTP Bank, cu subiecte care țin agenda zilei, cum ar fi conversia creditelor în franci elvețieni, Legea privind darea în plată sau cum a decurs relația băncii cu proprii clienții pe parcursul anului trecut, și cu detalii interesante despre viața sa personală.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)