Am inceput cu inceputul, daca imi este permisa “logica”. Adica, BNR investeste mult in ceea ce trebuia sa fie inceputul in banking: educatia! Si lanseaza cursuri optionale, carti dedicate educatiei financiare in randul celor mici. La fel de neinformati ca parintii, dupa cum stim si sigur stiu si cei din BNR.

Banii, apartin “zanelor” iar “povara” parintilor

“La un test dat copiiilor de gradinita si invatamant primar, acestia au spus ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate. Problema este ca si multi dintre parintii lor, adulti, cand s-au dus sa ceara credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil isi inchipuiau la fel, ca banii sunt fabricati de zane si de personaje din desene animate. si, pentru ca au avut experienta ca banii nu sunt fabricati de zane si mai trebuie dati si inapoi, au inteles cat de importanta este educatia financiara si au fost de acord sa-si dea copiii la acest curs optional”, a declarat miercuri Lazea, la un seminar pe tema unui curs optional de educatie financiara pentru elevii din clasele III-IV.
Proiectul este derulat in prezent de Ministerul Educatiei si BNR, in cadrul caruia s-au inscris in acest an scolar peste 45.000 de elevi si cadre didactice din Bucuresti si 41 de judete, fata de circa 12.500 de elevi in anul scolar precedent. Cei care participa la aces curs optional reprezinta putin peste 10% din totalul elevilor din clasele III-IV la nivel national.

Educatia financiara nu are varsta. Ea trebuie inceputa de cand copilul incepe sa ceara jucaria favorita, dar nu stie cata munca implica achizitia ei!

Lazea apreciaza ca educatia financiara este foarte importanta de la varste cat mai mici, astfel incat copiii sa poata lua in viitor decizii cat mai sanatoase, dar totodata trebuie educati si adultii.

Intrebarea este nu numai ce ne facem cu copiii, ci ce ne facem cu adultii privind educatia financiara?! Am sa va spun un lucru la care m-am gandit si poate trebuie sa meditam asupra lui, ca toti adultii care intra intr-o banca sa ceara un credit sa completeze si un test, un chestionar, sa se vada daca ei stiu ce inseamna o dobanda, curs de schimb, risc valutar, pentru ca a nu sti aceste lucruri si te angajezi la un credit e ca si cum te-ai urca intr-o masina sa conduci pe soselele tarii fara a avea carnet de conducere. Te pui pe tine in pericol si-i pui si pe ceilalti”, a spus economistul-sef al bancii centrale.

Este necesara educatia financiara la copii, deoarece ei sunt viitorii consumatori de produse si servicii financiare

El considera ca, daca societatea doreste ca educatia la nivel national sa fie de calitate si foarte serioasa, trebuie sa puna accent pe intelect, nu pe resursele naturale, gandind ca Romania este o tara bogata.

“Trebuie sa uitam ca Romania este o tara bogata, ca avem grane, aur, petrol, lemn etc. Toate tarile care s-au pus cu burta pe carte au pornit de la premisa “suntem saraci, trebuie sa punem accent pe mintile noastre”. Cat timp vom crede ca aici avem sare, lemn, paine si aur nu ne vom pune de acord ca trebuie sa facem educatie de calitate, iar cheia educatiei de calitate este rigoarea si calitatea, aceste aspecte diferentiaza tarile”, spune Lazea.

Proiectul de educatie financiara, initiat de Ligia Georgescu-Golosoiu, expert principal la BNR, vizeaza extinderea catre copiii din gradinite si cei din ciclul gimnazial. Intr-o prima etapa, Golosoiu a lansat cartea “Educatie financiara prin joc” dedicata prescolarilor, elevilor din clasa pregatitoare si clasa I.

Ca sa educi, trebuie sa ai informatia si cunostintele necesare. Informeaza-te!

E util si bine-venit acest demers BNR. E utila insa, constientizarea si importanta unei educatii in acest sens. Am vazut cu totii, cel putin o data, un copil in magazin care incepe sa planga si sa tipe ca vrea un anumit lucru, iar cand ii spui ca nu ai bani, spune “dar eu vreau”. Eu am vazut si raspunsul unui copil abil al zilelor noastre: “scoate cardul”.

Viitorul poate arata altfel. Depinde de implicarea adultilor!

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)