Comisia economică şi Comisia de buget ale Senatului au dat, marţi, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011, care prevede limitarea dobânzii penalizatoare pentru obligaţiile băneşti, potrivit Mediafax.

„Am stabilit, în momentul ăsta, că dobânda penalizatoare trebuie limitată, tocmai pentru a pune capăt acestui tăvălug care face ca dobânzile să ajungă la nişte cifre astronomice. Este o chestiune discutată cu absolut toate partidele politice, cred că aici suntem într-o situaţie de a intra în normalitate. Nu vreau să discutăm aici despre măsuri de stânga sau de dreapta. A face dreptate unor oameni nu ţine de doctrină politică, iar noi, astăzi, n-am făcut altceva decât să facem dreptate oamenilor”, a declarat senatorul PNL, Daniel Zamfir, după şedinţa celor două comisii.

Senatorul liberal a spus că, practic, prin aceste modificări se reglementează stabilirea dobânzii penalizatoare între comercianţi şi persoane fizice.

„Dobânda penalizatoare trebuie reglementată, pentru că în textul Ordonanţei 13, care făcea referire la felul în care se reglementează dobânzile penalizatoare între comercianţi, adică între persoanele juridice, făcea referire, de asemenea, cum se stabileşte dobânda penalizatoare între persoane fizice. Ei bine, era o scăpare a legii: nu se făcea referire cum se stabileşte dobânda penalizatoare între comercianţi, respectiv IFN-uri, şi persoane fizice. Ori noi nu am făcut altceva decât să reglementăm şi acest lucru. Am stabilit cuantumul dobânzii penalizatoare, între IFN-uri (comercianţi) şi persoane fizice, care exact ca în textul Ordonanţei 13, nu va putea depăşi cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică, dacă tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu poate depăşi 15%”, a adăugat Zamfir.

În raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza şi produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”, se arată în textul legislativ.

Potrivit textului normativ, dobânda convenţională, atât cea remunatorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală, iar dispoziţiile alineatelor de mai sus se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele – interese moratorii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este semnat de parlamentari PSD, ALDE, PNL şi UDMR.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)