Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a intalnit, joi, cu reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni, care au venit cu un set de propuneri de modificare a proiectului de lege privind conversia creditelor. Cele mai importante masuri sunt acordarea unui discount de minim 25% si includerea creditelor cesionate de banci in strainatate, potrivit Agerpres. Reprezentantii debitorilor au propus eliminarea plafonului referitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea, care a fost stabilit la 300.000 de lei in proiectul de lege, si a plafonului de venit al debitorului, de maxim 3.000 de lei.

UPDATE: Ministrul a declarat vineri ca limitele vor fi eliminate: “Acele limite au fost eliminate. În privința discountului, creșterea acestuia nu reprezintă o problemă pentru noi, dar trebuie văzut care este opinia băncilor, pentru că acestea nu vor fi obligate să intre în mecanism. Deci, trebuie să fie interesate să participe la mecanism”, a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.

 

Reprezentantii clientilor explica ca se va solicita ca nivelul minim al discountului sa fie de 25%, pentru o impartire echitabila a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordarii imprumuturilor pana in momentul conversiei. De asemenea, se solicita includerea in sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, excluse din proiectul mentionat.

In privinta creditelor cesionate in strainatate se precizeaza ca acestea trebuie incluse in sfera de aplicare a legii pentru ca, altfel, ar exista riscul unui nou val de vanzare a imprumuturilor in afara tarii pana la momentul intrarii in vigoare a legii conversiei. In trecut, cel putin trei banci au apelat masiv la externalizarea creditelor catre entitati din afara tarii.

Guvernul a discutat, in martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, potrivit caruia bancile urmau sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar statul sa garanteze in proportie de 50% creditul ramas de plata. Oferta era valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.

Insa, proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si discountul de 15% nu depaseau valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma sa fie valabila un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)