Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare. Conform Executivului, proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare va permite dezvoltarea acestor instrumente de finantare pe piata locala, intr-o maniera prudenta si supravegheata corespunzator, asigurându-se astfel un plus de atractivitate pentru potentialii investitori.

Competenta de supraveghere prudentiala a activitatii de emisiune de obligatiuni ipotecare va fi acordată Bancii Nationale a Romaniei, se arata intr-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

“Existenta acestui tip de obligatiuni va permite institutiilor de creditatragerea de resurse financiare la un cost mai scazut decât prin alte instrumente (ca efect al garantarii obligatiunilor cu portofoliul de creante dedicate), efect care se va transfera intr-un cost mai redus al creditarii ipotecare. De asemenea, introducerea obligatiunilor ipotecare va contribui, pe termen mediu si lung, la profesionalizarea pietei primare a creditului ipotecar (de exemplu, prin introducerea, in mod indirect, a principiilor transparente de evaluare a proprietatilor imobiliare)”, se arata intr-un comunicat.

Proiectul prevede asigurarea unei protectii sporite investitorilor, cu mecanisme clare prin care sa fie asigurata protectia detinatorilor de obligatiuni in conditiile pastrarii unui echilibru corespunzator intre drepturile preferentiale ale acestora si cele ale altor creditori ai institutiei de credit emitente.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)