Un proiect de lege este gata sa aduca pace intre clienti si banci: pierderile se impart “frateste”! Romanii cu credite in euro, franci elvetieni, dolari, dar si alte valute vor putea sa ramburseze in avans imprumutul exact la cursul din luna in care au obtinut finantare. Cum este posibil? Cu ajutorul unui credit de refinantare, pentru care clientii urmeaza sa plateasca rate cu 25% mai mici. Spre exemplu, cine a luat un credit in anul 2007 va returna datoria nu la aproape 4,5 lei cat este cursul in prezent, ci la 3,5 lei.

Un proiect de lege depus la Camera Deputilor, de un deputat UDMR, este sustinut de toate partidele politice! Sa fie “compromisul” guvernului Ponta facut cu cei de FMI?

Pentru un credit de 50.000 de euro acordat pe 30 de ani, banca trebuie sa incaseze o dobanda de 53.000 de euro pe langa suma imprumutata. Daca omul nu mai poate plati creditul, de cele mai multe ori banca pierde si dobanda, dar si o parte din credit. Daca insa banca accepta varianta de plata in avans la cursul din 2007, atunci va incasa cu 10.000 de euro mai putin din creditul initial.

Nu ramane insa in pierdere pentru ca in cei 6 ani a incasat deja o dobanda de aproape 20.000 de euro. Si va mai incasa inca 36.000 din noul credit. In total castiga 44.000 euro in loc de 53.000 euro. Dupa refinantare, rata creditului va scadea cu aproape 25%: de la 1335 de lei pe luna la 1050 de lei.

“Practic este o solutie. Se imparte responsabilitatea nu doar pe o parte, pe partea cetateanului, al celui care a luat creditul, ci responsabilitatea revine si bancii”, spun parlamentarii. Proiectul este sustinut de parlamentari din toate fortele politice importante reprezentate in Parlament: PSD, PNL, PDL, UDMR si minoritati.

“Cred ca si pentru banca e mai bine sa incaseze acesti bani la nivelul la care a fost stabilit cand s-a incheiat contractul decat sa ajunga in situatia in care sa nu mai ia nimic”, a spus un senator PDL.

“Au fost multi cetateni ai Romaniei care au luat credite in valuta in ultimii ani si azi nu au posibilitatea sa-si achite sumele pentru ca bancile au modificat dobanzile. Deci noi dorim ca ei sa isi poata achita creditul in bune conditii”, a spus un deputat PSD.

“Cei din mediul bancar, fiind privati, sunt interesati de castig. Pe termen scurt s-ar putea sa castige, pe termen lung s-ar putea gandi ca deschid o cutie a Panderei si nu vor putea castiga, depinde cum se raporteaza la criza fiecare unitate bancara”, a spus un senator PNL.

Statisticile arata ca peste 700.000 de romani au restante la plata creditelor, iar foarte multi dintre ei au datorii neplatite de peste un an. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) spune ca va analiza acest proiect saptamana viitoare.

Sursa: Pro TV

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)