Legea cash-back a intrat in vigoare de la 1 ianurie 2o17. Comerciantii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro sunt obligati sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit, ceea ce inseamna ca vor fi obligati sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, potrivit legii cash-back. In caz contrar, acestia risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.

In prezent, legea nu poate fi aplicata, asa cum a anuntat AICI publicatia BankingNews.ro. Legea cash back nu are inca norme de aplicare si nici legislatia caselor de marcat nu a fost corelata.

 

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, “persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit”.

Tot din 1 ianuarie 2017, comerciantii vor putea permite detinatorilor de carduri sa retraga maxim 200 de lei in numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision.

Comerciantii “oferă serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei legi”. Ei trebuie sa afiseze in loc vizibil un semn aparte, precum si costurile tranzactiilor.

Comerciantii vor putea percepe de la titularul cardului o suma de pana la 1% din valoarea avansului acordat.

Ce inseamna legea cash-back

Practic, comerciantii care vor accepta plata prin card bancar vor putea acorda unui client, daca cere, bani cash pana in 200 de lei, pe care ii vor recupera de pe cardul bancar al acestuia, contra unui comision maxim de 1%.

Legea vine in sprijinul celor din orasele mici sau de la tara, care nu vor mai fi nevoiti sa scoata bani cash pentru plata la magazin. Legea este un sprijin important acordat magazinelor, prin cresterea rulajului financiar, considera initiatorii legii.

Legea cashback a fost promulgata de presedintele Klaus Iohhanis in 25 octombrie 2016.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)