Deputatii au retrimis proiectul conversiei la Comisiile reunite de Buget / Juridica. Legea nu mai are plafon! A fost eliminat pragul de 250.000 de franci elvetieni din lege. Parlamentarii au pe masa o noua lege a conversie, fata de saptamana trecuta, cand legea avea plafon si grad de indatorare.

A disparut si ultima restrictie! Legea nu detine nici un caracter social. Practic, oricine poate converti un credit / o investitie proasta.

La comisii, legea a fost modificata. Din nou!

Deputatii din Comisii au eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni pana la care s-ar putea face conversia la cursul istoric.

“Ma bucur ca intr-un final dl Dragnea a realizat ca solutia corecta e cea pe care am sustinut-o intotdeauna, fara grad de indatorare si fara plafon!” a anuntat deputatul Zamfir.

O alta modificare, pe langa plafon: au eliminat o sintagma din lege, cea care prevedea: “Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, in lipsa, prin Hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb la data incheierii contractului”.

In noua forma, s-a eliminat expresia “sau, in lipsa, prin Hotarare judecatorească” pentru a nu da posibiliatatea bancilor sa refuze conversia creditelor.

Alta modificare: deputatul Daniel Zamfir a propus ca legea sa fie aplicata in 15 zile, nu 60 de zile cat era trecut in proiectul “vechi”.

O alta modificare – costurile. Deputatul PSD Ana Birchall a propus si ea cateva amendamente, legea preve ca dobanda, comisioanele (costurile conversiei) vor fi negociate intre cele doua parti, “cu respectarea principiului bunei credinte”.

Votul final pe acest proiect de lege va fi dat maine, 18 octombrie, in Camera Deputatilor, de la ora 12.30.

In  forma adoptata anterior, proiectul prevedea conversia soldului creditelor in CHF, la cursul de la data acordarii. Creditele eligibile erau doar cele de pana in 250.000 de franci elvetieni la data acordarii creditului.

Legea stipuleaza ca se aplica conversia inclusiv pentru creditele externalizate.

Poti studia legea privind conversia din franci elvetieni in lei AICI

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)