Numărul celor care au cerut să-şi dea cheile de la casă în baza Legii dării în plată este de 4.000 de persoane, a declarat miercuri, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară, în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”, potrivit Agerpres.

“Din 2013 am reintrat pe o pantă pozitivă atât în privinţa activelor imobiliare cât şi a activelor financiare nete. Mă tem că anul 2016 nu va mai fi la fel. Aştept pentru a doua parte a anului dacă vom avea în continuare Legea dării în plată în funcţiune ca valoarea activelor imobiliare să scadă. Piaţa va fi depresată, va intra într-un proces de comprimare ceea ce va duce la scăderea valorii tuturor activelor imobiliare. Nu toţi vrem să ne vindem casa acum, numai că există un factor psihologic care contează şi care se va manifesta din păcate în continuare în sensul că vom observa că suntem mai puţin bogaţi pentru că apartamentele şi toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valorează cât valorau. Nu să să fie o compresie de mare dimensiune. Noi anticipăm că se va opri între 5 – 10% dar gândiţi-vă că asta înseamnă destul de mult faţă de totalul valorilor activelor imobiliare. Până în prezent numărul celor care au cerut să-şi dea cheile în baza legii dării în plată sunt vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de deţinători de active imobiliare. (?) Asta este marea realizare a acestei legi”, a spus Rădulescu în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”.

Potrivit acestuia în nicio altă ţară din UE nu există o lege a dării în plată. “Această iniţiativă legislativă ne va costa pe toţi foarte scump. Probabil că cineva va câştiga nişte alegeri pe seama acestor lucruri, admiţând cumva că până la alegeri oamenii nu se vor dezmetici şi nu vor constata că de fapt au numai de pierdut din asta”, a mai afirmat oficialul BNR in cadrul evenimentului organizat de IBR.

Cifra vehiculată de Eugen Rădulescu nu este confirmată de Banca Națională

”Numărul de notificări transmise băncilor de către clienți in baza legii nr. 77/2016 menționat, azi 08.06.2016, de dl. Eugen Radulescu este estimarea sa personală. cestea nu sunt date oficiale ale Băncii Naționale a României.

Precizăm că BNR nu are în responsabilitate, potrivit legii, operarea informațiilor privind notificările formulate de către debitori. Totodată, menționam ca Banca Naționala a României nu deține, in acest moment, date privind stingerea obligațiilor asumate prin credite ca efect al aplicării Legii nr. 77/2016.”, se arată într-o precizare publicată pe site-ul Băncii Centrale.

Numărul persoanelor ce au apelat la lege este mic, in comparaţie cu cifrele vehiculate de iniţiatorii legii dării in plată. Este adevărat că au existat factori descurajatori, gen taxele percepute pentru darea in plată, insă cifra vehiculată nu va fi niciodata atinsă, nu a fost demonstrată.  Chiar cei care au initiat legea se arată astăzi dezamăgiţi de clienţi.

Daniel Zamfir, deputat, initiator legea dării in plată, declara:

“Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă”. “Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)