Senatorii au votat ieri legea cunoscuta drept “dai cheile bancii si ti se sterg datoriile”. Legea darii in plata permite debitorului aflat in imposibilitate de a achita imprumutul sa poata transmite catre creditor dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.

Proiectul adoptat de Senat a adus un val de fericire printre clientii inglodati in datorii. Daca va fi adoptata si de Camera Deputatilor, acesta va deveni lege. Debitorul are dreptul de a stinge creditul ipotecar prin cedarea catre banca a dreptului de proprietate. Iar restul datoriilor sunt sterse, clientul fiind eliberat.

Gheorghe Piperea: “Legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat a fost adoptata in Senat cu 105 voturi din 107 senatori prezenti. Debitorul supra-indatorat va putea sa isi continue viata eliberat din captivitatea in care il tineau banca si colectorul de creante”, a scris acesta pe pagina personala de Facebook.

Catalin Zamfir, deputat, afirma ca in Camera Deputatilor situatia va sta diferit: “Aici va fi o mare batalie, pentru ca va imaginati presiunile!”

“Acum trebuie sa va spun calendarul: Saptamana viitoare va intra in discutie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si va fi repartizata pe comisii. Ca practica, cred ca poate sa iasa din comisii pana la sfarsitul lunii noiembrie, urmand ca in luna decembrie sa intre la votul decisiv in Camera Deputatilor. Vreau sa stiti ca asta e planul super-optimist, mai ales ca luna decembrie e o luna complicata in care vor fi dezbaterile pe marginea bugetului”, a scris deputatul pe Facebook.

„Nu este un proiect de lege impotriva bancilor. Este un proiect de lege care introduce principiul echitatii intre clienti si bancii. Daca nu mai poate plati, contacteaza banca, ii spune ca nu mai poate plati acest credit si in termen de o saptamana se vor perfecta actele de dare in plata a imobilului in favoarea bancii”, explica Daniel Zamfir – deputat PNL.

In forma lui initiala, proiectul a fost sustinut de 141 de senatori si deputati, de la putere, opozitie, dar si din cadrul independentilor sau minoritatilor. Potrivit deputatului Daniel Zamfir, in forma propusa, proiectul se aplica inclusiv creditelor aflate in derulare. Si a primit aviz favorabil, cu unele amendamente de la comisia de buget, cea juridica si cea economica. Senatul este prima camera. Initiativa legislativa va fi trimisa in Camera Deputatilor unde pot fi aduse amendamente.

Dan Suciu, BNR: acest proiect transforma bancile in agentii imobiliare

„Un asemenea proiect va aduce prejudicii serioase procesului de creditare pe viitor. Vor creste costurile de creditare prin transformarea bancilor in agentii imobiliare”, spune “vocea” de la BNR – Dan Suciu – purtator de cuvant.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)