Stocul de credite acordate de bănci firmelor şi populaţiei a slăbit puter­nic ritmul de creştere anuală după in­trarea în vigoare a legii dării în pla­tă, în condiţiile în care în iunie cre­ditarea a urcat cu numai 1,2%, până la 217,6 mld. lei, un nivel înjumătăţit faţă de creşterea an la an raportată în luna mai. Ritmul de creştere a creditării raportat de bănci la BNR în iunie este de altfel cel mai redus de la începutul anu­lui încoace. Faţă de luna mai însă creditarea a in­trat deja în teritoriu negativ cu un minus de 0,1%, potrivit ZF.ro

Principalul factor care a determinat frâna­rea puternică a creditării în iunie este intrarea în vigoare a legii dării în plată care a sto­pat ascen­siunea creditelor ipotecare prin limitarea accesului la finanţare a unei părţi importante a populaţiei. Bancherii recunosc public că în prezent pe segmentul creditării imo­biliare standard există un blocaj, băncile mari ajungând să vândă doar câteva credite pe lună.

Creditele Prima Casă sunt blocate. Cererea este însă imensă.

Băncile nu mai primesc dosare de 3 luni şi îi îndeamnă pe clienţi sa acceseze credite ipotecare standard. Împrumuturile ipotecare nu sunt o soluţie în acest moment din cauza avansului care în prezent este şi 6 ori mai mare faţă de cel pentru Prima Casă.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că va suplimenta fondurile pentru programul Prima Casă, dar o decizie finală încă nu a fost luată.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)