Legea privind darea în plată a unor imobile a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, Președintele a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

În 29 aprilie 2020, Camera Deputaților modifica condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată. Creșterea cu 52% a cursului va fi considerată impreviziune.

Noua formă votată acum reprezintă o modificare la Legea 77/2016 privind darea în plată, prin instituirea unor criterii de impreviziune în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 731/2019.

Deputaţii au introdus un amendament referitor la “impreviziune”, aspect menţionat în decizia Curții Constituționale.

Astfel, “reprezintă impreviziune: a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.

Proiectul impune noi prin care instanțele pot stabili dacă există impreviziune. Cea mai importantă modificare vizează creșterea cursului de schimb cu mai mult de jumătate (52%) pe o perioadă de cel puțin trei luni. Iar datele arată că în acest nou cadru se vor încadra atât creditele acordate de bănci în franci elvețieni, dar și unele imprumuturi în dolari sau euro. Analiștii economici consideră că noua formă, mai favorabilă debitorului, se vor înregista mai multe cereri de dare în plată. Legea a trecut cu 204 voturi pentru, 96 împotrivă, 10 abțineri. Astfel, după promulgarea Președintelui, Legea va intra în vigoare.

Declarată neconstituțională, de două ori, legea dării în plată are noi condiții de aplicare

Proiectul de lege a fost inițiat de către senatorul Daniel Zamfir, încă din 2016, dar legea avea o altă formă.

Potrivit noii variante a legii dării în plată, reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele situații:

“a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)