Leul s-a depreciat miercuri, 8 martie 2017, până la cel mai scăzut nivel al ultimilor patru ani. Un ban și jumătate pierdere pentru leu de ieri până azi și depreciere și față de celelalte valute importante. 

Analiștii spun că evoluția se explică prin faptul că BNR a mutat mai sus așa-numita „zonă de echilibru” a cursului leu/euro, într-o tentativă de susținere a creșterii economice, pe fondul unei deteriorări a competitivității companiilor locale.

Cursul oficial de referință anunțat de BNR pentru 8 martie a fost de 4,5512 lei/euro, cel mai mare din iunie 2013, când un euro valora 4,5535 lei.

La cea mai recentă apariție publică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că leul nu prea mai are loc de apreciere. Guvernatorul spunea în februarie că a observat faptul că firmele românești se confruntă cu o creștere a prețurilor de producție cuplată cu o scădere a prețurilor de consum, evoluții care „nu lasă loc” pentru o întărire a monedei locale.

„Creșterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câștigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivității. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute <<zona de echilibru>> mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susține gradual creșterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi”, se arata ieri într-o notă transmisă de analiștii ING Bank.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)