In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% fata de euro, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent. “Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent; in consecinta, a avut loc iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative, intrucat asumarea riscurilor nu mai face sens atunci cand dolarul ofera randamente in crestere si riscuri mici”, a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Intarirea dolarului american la inceput de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro: dupa primele 7 zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%. Cea de-a doua etapa de depreciere a leului a fost determinata de masurile de relaxare a politicii monetare, ciclu inceput de BNR inca de anul trecut.

In primavara lui 2013, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara; BNR a redus dobanda de referinta la 5% in iulie, iar prin scaderile ulterioare aceasta a incheiat anul trecut cu valoarea de 4%. “Teoretic, ar fi fost de asteptat ca leul sa inregistreze o anumita depreciere in consecinta, dar scaderea dobanzii de referinta a avut anul trecut influente foarte reduse asupra monedei nationale”, a precizat Cosmin Enache.

Lucrurile au stat diferit in aceasta luna, cand BNR a redus dobanda cheie la 3,75% si, in acelasi timp, a scazut semnificativ si neasteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel incat cca 4 miliarde de lei sunt eliberate catre banci, crescand surplusul de lichiditati din piata. “Amploarea masurilor plus reconfirmarea oficiala a zonei de echilibru urmarita de BNR- respectiv oscilatiile cursului leu/euro de pana la 5%- au sustinut o depreciere a leului de aproape 1% fata de euro in doar doua zile pe pietele financiare. Deprecierea ar fi putut fi si mai mare, dar rezultatele slabe (anuntate pe 10 ianuarie) privind piata americana a muncii au dus la scaderea USD fata de euro si la o crestere a apetitului pentru risc, fapt care a sustinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul si forintul- de exemplu- s-au apreciat usor, iar scaderea leului a fost plafonata”, a precizat Cosmin Enache.
Ulterior, dupa 15 ianuarie, variatiile monedei nationale au scazut in intensitate comparativ cu evolutia din prima parte a lunii.

“Cred ca in 2014 leul ar putea fi mai sensibil fata de masurile BNR, varianta unei noi reduceri atat a dobanzii de referinta, cat si a rezervelor minime obligatorii fiind posibila in acest an, mai ales in contextul in care inflatia va ramane in scadere. in plus, piata asteapta ca FED sa reduca in continuare programul de relaxare cantitativa, iar intarirea USD (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu. Sa mentionam insa ca devalorizarea leului ii dezavantajeaza pe unii, dar are si avantaje; desigur ca, pe de o parte, defavorizeaza populatia si firmele cu credite in euro; pe de alta parte insa, sustine exporturile oferind un impuls de crestere cererii externe pentru produsele romanesti. Cel mai important lucru insa este ca paritatea sa nu fie foarte volatila, limitand astfel posibilitatile de prognoza ale agentilor economici, insa sunt sigur ca de acest aspect va avea grija Banca Nationala”, aratata Cosmin Enache.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)