Banca Națională a României a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2019, un curs de referinţă de 4,7569 lei pentru un euro. Astfel, suntem în fața unui nou record. Cursul valutar leu/ euro a crescut cu 4 bani față de referinţa de ieri, când se situa la 4,7142 lei/euro. Din 24 decembrie 2018 până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,5% față de moneda unică europeană. Pe termen scurt, analiștii anticipează un curs de 4,78 lei/euro.

Motivele pentru acest record negativ al leului sunt lipsa bugetului și taxarea suplimentară a băncilor și companiilor din telecom și energie, care au un potențial impact negativ asupra creșterii economiei. De asemenea, deficitul de cont curent constituie un alt motiv pentru imaginea tot mai proastă din ochii investitorilor.

De altfel, analiștii consultați de Reuters într-un sondaj privind monedele din regiune anticipează un curs de 4,75 lei/euro la finalul acestui an. O proiecție și mai pesimistă vine din partea lui Liam Carson, analist al companiei britanice de cercetare macroeconomică Capital Economics, care a atras atenția că moneda unică europeană ar putea atinge chiar pragul de 5 lei în acest an.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)