Leul a fost extrem de aproape de minimul istoric. In a doua parte a sedintei interbancare, cotatia monedei nationale a urcat peste nivelul de 4,39 lei pentru un euro. Deprecierea a fost oprita de Banca Nationala care a intervenit in favoarea leului, in final moneda romaneasca a scazut pana la pragul de 4 lei si 36 de bani.

Ieri, leul s-a apropiat periculos de mult de pragul istoric de 4 lei si 40 de bani. Deprecierea monedei nationale in fata euro a inceput de la finalul anului trecut. In trei luni, leul a pierdut 8 bani in raport cu euro, o variatie care inseamna, inevitabil, rate mai mari, luna de luna, pentru cei care au credite in moneda unica.

De exemplu, pentru o rata de 300 de euro, in luna decembrie a anului trecut, aveam de platit 1.286 de lei. Ieri, la cursul BNR, aceeasi rata a fost cu 24 de lei mai mare, adica 1.310 lei. Costurile reale sunt insa si mai ridicate, pentru ca la casele de schimb un euro valora 4,38 lei.

Leul si-a pierdut din putere si fata de celelalte valute. Un dolar a fost cotat de BNR la 3 lei si 34 de bani. Pentru francul elvetian, cota s-a mentinut sub pragul de 3,61 de lei. Analistii pietei financiare sunt insa de parere ca leul va recupera repede terenul pierdut, pentru ca este una dintre cele mai stabile monede din regiune.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)