[dropcap]L[/dropcap]a prima aparitie publica, noul presedintele director general al BRD, Philippe Lhotte, s-a aratat increzator in viitorul bancii pe piata autohtona, evidentiind faptul ca anul 2012, care s-a finalizat cu o pierdere de 332 milioane lei pentru institutia de credit cu actionariat francez, este un episod exceptional in istoria BRD.

Asaltat de intrebarile jurnalistilor care vizau in mod special evolutia sub asteptari consemnata anul trecut de BRD, Lhotte a precizat ca nu sunt motive de panica, subliniind, de asemenea, ca ”banca are un potential impresionant”.

”Trebuie sa tineti seama de faptul ca sunt de putina vreme in Romania si inca descopar banca in fiecare zi. Spre exemplu, saptamana trecuta am vizitat mai multe agentii si am gasit in fiecare unitate persoane foarte profesioniste, care reprezinta garantia valorilor bancii noastre. BRD este solida si nu exista motive de panica”, a declarat noul sef al institutiei de credit.

Reteaua teritoriala mare reprezinta un avantaj competitional

Cele peste 900 de unitati bancare nu reprezinta, in opinia lui Philippe Lhotte, o ”povara” pentru BRD. ”Nu trebuie sa distrugem aceasta retea teritoriala, impinsi de dorinta de a reduce cheltuielile, pentru ca numarul mare de sucursale reprezinta de fapt un avantaj competitional”, apreciza presedintele director general al BRD.

Institutia de credit a decis in luna ianuarie 2013 inchiderea a 17 agentii si inaugurarea altor 4 sedii. Procesul de regandire si redimensionare a retelei teritoriale va continua, urmarind insa cu precadere renuntarea numai la acele unitati bancare care nu sunt sustenabile in primul rand din punctul de vedere al activitatii.

”Vom apela la o ajustare pragmatica a numarului de sucursale in functie de conditiile economice, mentinand insa o retea puternica”, a spus Philippe Lhotte.

Vom finanta cu placere orice proiect serios

Chiar daca se confrunta cu un nivel ridicat al creditelor neperformante, BRD va continua sa acorde finantare pentru orice proiect serios. ”Trebuie sa dam cat mai multe credite, insa – in acelasi timp – trebuie sa analizam cu atentie fiecare cerere”, a precizat seful bancii.

Totodata, presedintele director general al BRD a mentionat faptul ca institutia de credit nu va invita populatia sa se supraindatoreze, insa va fi prezenta pe piata pentru toate familiile care au nevoie de finantare, acordand credite in mod profesionist si prudent.

”Modelul de business ramane acelasi, insa trebuie sa tragem invataminte din ceea ce s-a intamplat in 2012. Trebuie sa punem in aplicare o cultura a riscului mai fundamentata, prin adoptarea unui model de analiza a eligibilitatii solicitantilor de credite mai complex si o monitorizare atenta a departamentului de risc”, a sustinut Philippe Lhotte.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)