Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european (Sursa Foto: Barron’s)

LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract cu indicii de referință luați în considerare de către Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă Banca Națională a României.

Așa cum preciza pentru BankingNews încă din 18 martie 2021, BNR este implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană și de alte autorități naționale interesate de acest subiect. De asemenea, Banca Centrală este în dialog pe această temă cu Asociația Română a Băncilor.

La nivelul Comisiei vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR pentru anumite monede și scadențe, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare, menționau, în exclusivitate, pentru BankingNews oficialii Băncii Naționale a României.

Materialul poate fi citit AICI

Ce precizari face BNR in prezent

 

Baca Centrală este autoritatea națională competentă în domeniul supravegherii indicilor de dobândă, utilizați ca indici de referință de către instituții de credit și instituții financiare nebancare în cadrul contractelor de credit, domeniu reglementat la nivel european prin Regulamentul (UE) 2016/1011 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții (Regulamentul Benchmark).

Având în vedere încetarea anunțată a publicării indicilor de dobândă LIBOR ( comunicat ICE) pentru monedele: franc elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez începând cu ianuarie 2022 și pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariției indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulți indici de referință, pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor și al instrumentelor financiare.

Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale și autorități naționale competente. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare.

Odată finalizat acest proces, Comisia Europeană va emite un act de punere în aplicare, care va fi uniform și direct aplicabil în toate statele membre UE. Astfel, orice indice LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract, cu noul indice de referință de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor, dacă părțile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de referință.

BNR va reveni cu un comunicat pe acest subiect, după ce vor fi anunțați indicii de referință de înlocuire a LIBOR, luați în considerare de către Comisia Europeană.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)