România va avea anul acesta o creștere de peste 6%, dar ceea ce contează este avansul PIB să fie cât mai aproape de potențial, a spus astăzi Lucian Croitoru, consilier BNR, în cadrul seminarului EU – COFILE.

„Pentru a progresa, România trebuie să accelereze creșterea economică, dar pentru a nu se ajunge la dezechilibe, creșterea trebuie să fie în acord cu potențialul. Creșterile nesustenabile de salarii vor fi cumva confiscate fie de o inflație, fie de recesiune, fie de ambele. Trebuie să facem în așa fel încât economia să fie stabilă. Evitarea acumulării de dezechilibre este o precondiție ca accelerarea creșterii economice să ducă spre rezultatul dorit”, a mai spus Croitoru.

Potrivit acestuia, în perioada 2001  -2008, creșterea economică medie a țării a fost de 6,5%, iar în ultimii 25 de ani ușor peste 1%. Ca să avem creșteri de 6% și să nu avem temeri că economia se aprinde, ceea ce trebuie să facem este să creștem potențialul.

„Factori care cresc potențialul economic nu se întâlnesc cu o structură adecvată a stimulentelor – acestea nu stimulează investițiile, nu stimulează calificările necesare și nici educația și cercetarea, de care depind progresul tehnologic. Natura stimulentelor nu trebuie să fie neapărat financiară”, a mai spus economistul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)