Volatilitatea ridicată și riscul mare de pierderi sunt o adevărată provocare a monedelor virtuale.

Tranzacțiile cu criptomonede continuă să fie populare peste tot în lume, inclusiv în România, indiferent de cât de schimbător este prețul lor de la o zi la alta. Totuși, volatilitatea ridicată și riscul mare de pierderi sunt o adevărată provocare a monedelor virtuale.

În acest context, se ridică o întrebare importantă: ce fac traderii cu experiență pentru a transforma tocmai volatilitatea monedelor digitale într-un avantaj investițional? Ei bine, aceștia țin mereu cont de cel puțin trei principii fundamentale în acest domeniu.

1. Controlul … volatilității

În comparație cu piețele tradiționale, piața monedelor digitale este caracterizată de o volatilitate mult mai mare. Pentru un control mai bun al volatilității, o soluție bună de luat în calcul o constituie contractele pentru diferență – CFD-urile cu suport pe criptomonede – ca alternative la schimburile de monede virtuale, greu de gestionat.

Crypto Exchange-urile, schimburile de monede virtuale, nu sunt, încă, reglementate de nici o instituție oficială. Acest lucru sporește riscurile. În plus, exchange-urile pot fi oricând ținta atacurilor unor hackeri. Pe de altă parte, casele de brokeraj oferă acces la platforme de tranzacționare care oferă efect de pârghie la tranzacționarea CFD-urilor pe suport de criptomonede.

În acest caz, investitorul nu deține efectiv monedele virtuale ci, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru acțiuni sau perechi valutare, tranzacționează „prețul” acestora. Spre exemplu, la XTB, casă de brokeraj pe burse internaționale, sunt incluse în ofertă CFD-uri cu suport pe cele mai populare criptomonede, care ne permit să investim și atunci când prețul scade.

2. Diversificarea portofoliului

Un portofoliu cât mai diversificat reduce riscurile, oferind mai multe șanse de a câștiga, dar și de a limita pierderile. În afară de clasicele Bitcoin și Ethereum sau mai recentele apariții precum Ripple sau Litecoin, în oferta XTB se regăsec acum CFD-uri cu suport pe ELROND, IOTA, NEO, TRON și multe altele.

ELROND

Creatorii lui, trei români din Sibiu, susțin că ELROND este un blockchain de înaltă performanță și este capabil să susțină până la 15.000 de tranzacții pe secundă. Rețeaua ELROND a avut ca scop principal încă de la înființarea sa tocmai așa-numita „scalabilitate”. Acest termen se referă la numărul de tranzacții ce pot fi susținute în timp real.

IOTA

Reflectând parcă visul tuturor iubitorilor de filme SF, „Internet of Everything” s-a constituit ca o rețea pentru schimbul de valori și date. Fundația IOTA cu sediul în Berlin a fost înființată cu scopul de a realiza un schimb de date și valori gratuit. Spre exemplu, se pot transfera bani sau date fără taxe de tranzacție, într-un mediu descentralizat. În cazul clasicului Bitcoin, toate tranzacțiile sunt înregistrate permanent într-un registru public numit „blockchain”.

La menținerea acestui „registru” contribuie toți „minerii” de Bitcoin din întreaga lume, deschis, în mod public. IOTA, pe de altă parte, este unul dintre primele proiecte de monede virtuale care nu are la bază nici un „blockchain”, fiind gândită ca o rețea pentru dispozitivele conectate la internet. Dispozitivele electronice din toate casele sau companiile pot „comunica” trimițând și primind date cu ajutorul IOTA Tangle. IOTA întrebuințează, așadar, o tehnologia grafică de ultimă oră, Tangle, fără să mai fie nevoie de „mineri”, ca la un blockchain clasic.

NEO

NEO, supranumită și „Ethereum of China” (Ethereumul Chinei), dorește să fie o platformă pe care oricine poate să tranzacționeze, dar și să creeze produse sau servicii descentralizate. Scopul final al NEO este de a construi un sistem economic bazat pe o rețea. Acesta este foarte asemănător cu rețeaua americană Ethereum.

TRON

TRON este o platformă de accesare a unor materiale de divertisment. Creatorii ei au vrut să schimbe modul în care utilizatorii își împărtășesc conținuturi între ei. Creatorii produc și încarcă diverse materiale digitale, video sau doar colaje de imagini și texte. Moneda virtuală TRON este folosită de utilizatori pentru a accesa conținuturile pe care le doresc.

3. O platformă de tranzacționare performantă

Monedele digitale au intrat în vizorul autorităților din diverse țări. Anunțurile privind introducerea de noi reglementări duc adesea la mișcări bruște ale prețurilor. Ca să evităm să fim luați prin surprindere, trebuie să fim la curent cu noutățile din piață.

Totodată, este util să avem acces la prețuri în timp real, iar așa ceva este posibil numai cu ajutorul unei platforme de tranzacționare performante precum xStation5. Utilizând xStation5, datorită calculatorului încorporat în fereastra comenzii, putem seta ordine de tip Stop Loss sau Take Profit, extrem de utile atunci când investim în CFD-uri.

Peste 100 de dezvoltatori IT lucrează zilnic la XTB pentru a îmbunătăți platforma de tranzacționare xStation5, astfel încât să se potrivească oricui, atât investitorilor aflați la înceout de drum, cât și celor cu experiență. O platformă modernă și eficientă, ușor de utilizat, este aliatul și resursa principală a oricărui investitor.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)