Seful supravegherii din Banca Nationala, Nicolae Cinteza, a declarat la Sinaia ca exista investitori interesati de prealuarea Marfin Bank Romania, subsidiara bancii cipriote Laiki Bank, aflata in lichidare. „Le-am gasit cumparator – celor de la Marfin Bank, au lalait-o nu le-a placut pretul, dar le-a impus Comisia Europeana sa vanda. Cumparatori sunt”, a declarat Cinteza, care a adaugat ca termenul limita impus de 31 ianuarie a fost prelungit pentru sfarsitul acestei luni.

Acesta a explicat ca in situatia acutuala, Marfin Bank nu poate avea acces la resursele de finantare ale bancii centrale, din moment ce actionarul, Laiki Bank din Cipru, se afla in stare de lichidare, fiind banca aleasa de statul cipriot pentru transferarea activelor neperformante.

„O banca care are un actionar de calitatea pe care o are Marfin nu beneficiaza de resurse de la BNR, asta o stiu si ei”, spune seful sectiei de supraveghere din BNR.

Marfin trebuie sa returneze o linie de finantare de cateva sute de milioane de euro catre actionar, a mai spus Cinteza.

„Pe partea preluata de la Bank of Cyprus nu s-au inregistrat credite neperformante, a fost preluat un portofoliu foarte bun”, spune Cinteza.

Marfin Bank a preluat pasivele si o parte din activele sucursalei Bank of Cyprus din Romania in aprilie 2013, la saproximativ o luna dupa declansarea procesului de bail in din Cipru.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)