BNR a decis ieri să adopte măsuri fără precedent pentru contracararea impactului economic al pandemiei coronavirus în România. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis vineri, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă, să adopte o serie de măsuri care vor avea ca efect buna funcţionare a pieţelor, a explicat vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu.

“E o decizie care vine la momentul potrivit, în urma unei întruniri de urgenţă prin care s-au ars etapele pregătirii deciziei de politică monetară, care trebuia să fie pe 3 aprilie. Am făcut acest lucru pentru a fi în pas cu toate deciziile la nivel european şi în acelaşi timp cu deciziile la nivelul Guvernului, să ţinem cont de aceste iniţiative ale Guvernului. Suntem convinşi că vor avea efect. Sunt patru măsuri, care vor contribui la crearea de lichiditate pentru buna funcţionare a pieţelor. Obiectivul este să ajutăm la crearea condiţiilor pentru o mai bună finanţare a economiei. De asemenea, credem că va fi o uşurare în termeni neţi a poverii de plată a companiilor şi a populaţiei în ceea ce înseamnă rate, stabilitatea cursului şi vom vedea de luni mai multă stabilitate pe aceste pieţe”, a spus Dan Suciu.

Totodată, CA al BNR a hotărât furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni reversibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare.

BNR a decis cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară pentru a diminua costurile de finanțare în economie

O decizie vizează cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public. Pe de altă parte, în document se precizează că banca centrală ar putea reduce rata rezervelor minime obligatorii, dacă situaţia o impune. De asemenea, în şedinţa de vineri a CA al BNR s-a mai decis suspendarea calendarului anunţat al şedinţelor de politică monetară cu precizarea că acestea vor avea loc de câte ori va fi necesar.

Analist Saxo Bank

Christopher Dembik este șef analiză macro Saxo Bank.

Leave a Reply

  • (not be published)