Presedintele Ciprului a lansat in urma cu putin timp un mesaj emotionant catre popor pe retelele de socializare, prin care anunta masurile economice ce vor fi luate pentru a sustine clientii bancilor care au beneficiat de imprumuturi.

In urma unei rate de somaj ridicata, Guvernul va implementa stimulente si masuri care sa incurajeze investitiile, contribuind la relansarea si dezvoltarea economiei.

Toate aceste masuri extraordinare de solidaritate vor fi puse in practica daca vor fi adoptate de Camera Reprezentantilor, mai precizeaza Presedintele Cuprului, Nikos Anastadis.

“Dandu-mi seama de problemele aparute ca urmare a crizei economice, anunt urmatoarele masuri:

1. Pentru aceia dintre concetatenii nostri cu probleme la imprumuturi, am realizat posibilitatea de extindere a creditului si, astfel, reducerea ratelor platite, fara nicio sarcina suplimentara asupra debitorilor. Aceste probleme vor fi rezolvate in urmatoarele 60 de zile pentru a solicita institutiilor de credit restructurarea necesara.

2. In timpul perioadei de negociere si pana la restructurarea finala orice datorie nu va fi considerata non performanta si, prin urmare, nu se va lua nicio actiune impotriva debitorului. In acelasi context, Guvernul va face eforturi serioase pentru a gasi modalitatile de reducere a ratelor de creditare.

4. Guvernul va promova, la sfarsitul lunii iunie, acorduri ce permit depasirea oricaror obstacole juridice, administrative sau de alta natura, care impiedica restructurarea datoriei. In acest context, costurile pentru realizarea restructurarilor va fi redus substantial.

5. Pentru a asigura indeplinirea celor de mai sus amintite, Guvernul va promova legislatia pana la sfarsitul lunii mai,astfel incat sa fie numit un Ombudsman cu mandat clar pentru a asigura restructurarea echitabila a creditelor.

6. In scopul de a oferi masuri suplimentare pentru a proteja debitorii care nu sunt in masura sa isi indeplineasca obligatiile, Guvernul va promova direct legislatia care va proteja proprietarii de expropriere (rezidentiala sau comerciala). Banca si clientul pot ajunge la un acord, astfel ca proprietatea sa fie achizitionata de catre banca in suma de imprumut in timp ce clientul poate achita o chirie pentru o perioada determinata. Avantajele sunt ca debitorul / proprietarul devine un chirias fara a fi lasat fara adapost si va avea intaietate la rascumpararea proprietatii de la sfarsitul perioadei creditului.”

Presedintele a anuntat si alte masuri economice, capapbile sa-i sustina pe cetatenii tot mai saraciti de situatia economica: reducerea pretului la energie electrica, instalarea de sisteme fotovoltaice in case, bazate pe criterii economice si sociale. “Recunoscand ca somajul este unul dintre motivele care afecteaza coeziunea sociala, ne-am decis sa punem in aplicare o serie de masuri pentru a atenua aceasta problema socială foarte mare,” a mai spus presedintele. Masurile le puteti citi aici.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)