MFP vrea să limiteze gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante, potrivit unui proiect de Ordonanţă aflat pe masa Guvernului. Astfel, se doreşte schimbarea Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, prin care băncile își vor putea deduce cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate în limita unui plafon de 30%, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.

În prezent, legislația le permite băncilor să își deducă integral aceste cheltuieli, indiferent de nivelul veniturilor înregistrate din înstrăinarea creanțelor.

Anul trecut băncile din România au vândut credite neperformante în valoare de 1,4 miliarde de euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.

„Se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, prevede proiectul pregătit de Guvern.

Măsura vine după discuţiile de săptămana trecută cand Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat miercuri, 2 august 2017, că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

Acesta explica că o parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor.
”Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL. S-a realizat un proces de vânzare a NPL masiv în ultimii ani. În condiţiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă. Ai un profit, această pierdere vine şi stinge integral acest profit, şi statului nu mai ai de ce să-i mai plăteşti bani”, a declarat ministrul Mişa la Digi 24.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)