Persoanele care depun proiecte de investitii pentru infiintarea fermelor de familie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, vor putea asigura cofinantarea investitiei prin accesarea microcreditelor reglementate printr-o ordonanța de urgența. Suma maxima este de 75.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

“Cei care depun proiecte de investitii pentru infiintarea fermelor de familie în cadrul sesiunii aferente Masurii 121, deschise în perioada 25 iunie – 14 august 2013, vor putea asigura cofinantarea investitiei prin accesarea microcreditelor reglementate prin  Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013. Astfel, în momentul depunerii proiectului, solicitantii de fonduri europene vor semna o declaratie pe propria raspundere privind asigurarea cofinantarii private a acestuia, conform prevederilor mentionate în Ghidul Solicitantului. Ulterior, pâna la semnarea Contractului de Finantare, solicitantii de fonduri europene nerambursabile vor trebui sa faca dovada existentei cofinantarii, acest lucru putând fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG 43/ 2013”, precizeaza agentia de plati.

Prin Ordonanta de Urgenta, Ministerul Agriculturii vine în sprijinul celor care vor sa înfiinteze ferme de familie prin Masura 121 – ‘Modernizarea exploatatiilor agricole’ prin reglementarea instrumentelor financiare si de creditare a sectorului agricol.

Astfel, prin aceasta ordonanța, a fost instituit un fond care va fi utilizat pentru acordarea de microcredite în scopul asigurarii contributiei proprii a beneficiarilor la finantarea proiectelor de investitii, finantare prin PNDR, care pot avea o valoare eligibila de cel mult 125.000 de euro. Suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar PNDR poate ajunge la 75.000 de euro.

Beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala pot accesa si microcreditele puse la dispozitie de OUG 43/ 2013 si pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizarii productiei agricole, fiecare beneficiar putând primi pâna la maximum 25.000 euro.

Printre conditiile generale de acordare a creditului se numara termenul maxim de restituire de pâna la 10 ani precum si perioada de gratie între 1 si 3 ani, în functie de specificul proiectului de investitii.

Normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013 sunt în faza de avizare interministeriala.

Ministerul Agriculturii si-a fixat un calendar privind etapele urmatoare, respectiv selectia institutiilor financiare partenere prin care se va derula microcreditarea si încheierea conventiilor de lucru cu acestea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)