Presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, a postat pe blogul personal (www.negritoiu.ro) primul comentariu din 2014, in care analizeaza principalele lectii pe care trebuie sa le invatam din criza financiara. ”Romania, confruntata pentru prima data cu o criza financiara intr-o economie deschisa, a adoptat o combinatie de politici fiscale de austeritate (reducerea drastica a cheltuielilor publice si cresterea impozitelor – TVA de la 19% la 24%) si politici monetare restrictive (un deficit de lichiditate in piata interbancara de peste 10% in 2008 – 2009 si cresterea dobanzilor de refinantare). Din pacate, aceste masuri reprezinta cele mai nefericite optiuni din setul aplicat in SUA si zona Euro”, scrie renumitul bancher roman.

Misu Negritoiu a identificat cinci lectii ”care pot fi (si sper sa fie) invatate de urmasii nostri” si isi incheie prima sa postare pe blog din acest an cu o concluzie elocventa pentru tot ceea ce s-a infaptuit in cei peste cinci ani de criza financiara din Romania: Cu cat schimbi mai mult, cu atat lucrurile raman la fel.

Potrivit presedintelui ING Bank, cele cinci lectii de invatat din criza financiara se refera la urmatoarele aspecte:
* Teoria economica, asa cum o invatam la scoala, a esuat in prevenirea crizelor.
* Politica monetara a Bancilor Centrale in lume este in convergenta.
* S-a dovedit inca o data ca e nevoie de politici monetare si fiscale puternic anti-ciclice.
* Politici de dezvoltare si crestere economica prin economii private externe nu merg in Romania (inca?).
* Rolul bancilor comerciale si politicile de creditare nu s­au modificat aproape deloc.

Citeste tot comentariul alcatuit de Misu Negritoiu pe www.negritoiu.ro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)