Misu Negritoiu, presedintele ING Bank, spune ca Romania are o economie subcapitalizata si companiile sunt supraindatorate. In aceste conditii, nu mai este loc de dat credite nici daca BNR duce dobanda la zero.„Intrumentele de politica monetara in Romania nu prea functioneaza, dobanda nu functioneaza deloc. Poti sa ai si dobanda 0 in Romania. Unde dai bani cu dobanda zero? Aceasta supraindatorare are costuri nu neaparat din dobanda. Se finanteaza proiecte pe termen lung cu finantare pe termen scurt, care este reinnoita perpetuu”, a explicat Negritoiu, la seminarul pe teme bancare organizat de ZF.

Presedintele ING a subliniat ca nu exista credite pe termen lung, si cu atat mai putin resurse pe termen lung. „Nu mai este loc de dat credite”, spune Negritoiu, chiar si daca bancile ar vrea sa dea credite. Corporatiile sunt subcapitalizate, spune acesta, iar gradul de indatorare este 200%. La corporate, 50% din finantarea locala sub un an si 70% este sub 5 ani. La sectorul casnic creditele de consum ajung la 70% (…) „Jumatate dintre veniturile companiilor se duc pe imprumuturi, in alte tari avem 25%”, adauga Negritoiu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)