Nu mai este o surpriza faptul ca tinerii consumatori de banking sunt avizi dupa mobile banking. Tendinta este generala, iar bancherii urmaresc datele cele mai recente din tari mai avansate pentru a-si face o parere despre ce urmeaza, “ce vine”. Tinerii sunt cei pe care bancile ar trebui sa mizeze in 2014-2016, pentru ca ei sunt cei mai “fideli” clienti.

Cum arata datele in Romania

Doar o treime din bancile din Romania ofera aplicatii pentru telefonul mobil, cu ajutorul carora utilizatorii pot efectua tranzactii sau vizualiza informatii detaliate si in timp real despre conturile lor. Piata autohtona de mobile banking inseamna in jur de 200.000 de utilizatori, potrivit informatiilor detinute de catre Ministerul pentru Societatea Informationala.

Ce spun bancherii de la ING Bank despre trendul in mobile banking.

ING ofera doua aplicatii pentru telefonul mobil: ING Home Bank si ING Pay. Prima aplicatie a fost dezvoltata chiar de catre specialistii ING Bank Romania. Ambele sunt apreciate pe piata autohtona.

Circa 5% din platile procesate intr-o luna de ING Bank sunt initiate de pe telefoane mobile, in conditiile in care aplicatia de mobile banking a fost descar­cata pe aproximativ 100.000 de aparate, iar facilitatile asigurate de acest serviciu au devenit argument pentru atragerea de clienti noi, spune Maria Cristina Matei, head of retail banking. „Cred cu tarie ca aplicatia de mobile banking va avea intaietate intre canalele prin care clientii vor face plati. Telefonul este mult mai la indemana, iti poti verifica mai des contul si nu este nevoie de digipass. Cred in mobile pentru ca iti permite sa dezvolti servicii extrem de prietenoase.” afirma reprezentantul ING in Ziarul Financiar.

Ce afirmau bancherii in urma  cu 3 ani?

Suntem reticenti in a spune ca mobile banking-ul va schimba modul in care se va desfasura activitatea bancara in viitor.

Gresit. Datele prezentate de americani, la finalul anului 2013, ii contrazic pe bancherii romani

16% din gospodariile din SUA si-au platit facturile in decembrie anul trecut , folosind telefonul mobil, de la 6 %, in 2011. Tendinta a fost mai pronuntata in randul utilizatorilor de smartphone-uri : procentul pentru proprietarii de smartphone-uri a fost de 30 % , de la 12 % in 2012, potrivit datelor obtinute prin Bankinnovation si Business Insider.

Cum folosesc americani mobile banking, pe grupe de varsta:

 

 

Viitorul in banking “sta” in mobile banking!

Nu a fost niciodata mai important pentru banci sa se dezvolte, sa creeze aplicatii mobile banking usor de utilizat, pentru ca toti clientii bancii sa-si achite facturile on-line, sa-si verifice/ gestioneze contul.

Pana in 2017, peste un miliarde de utilizatori de telefonie mobila se vor folosi de aparatele lor pentru operatiuni de tip mobile banking, potrivit unui studiu realizat de catre Juniper Research.

 

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)