Schimbarea majora anuntata de CSA la polita obligatorie de raspundere civila, RCA, naste deja controverse. CSA anunta ce de anul viitor, in caz de accident, soferii pagubiti vor putea sa-si repare masina pe banii companiei la care au incheiat aceasta polita. Asta inseamna ca nu mai sunt la mana firmei care l-a asigurat pe vinovat si care de multe ori, cauta motive sa nu plateasca despagubirea, plus ca plata se va face mult mai repede. Exista insa si efecte negative: polita RCA s-ar putea scumpi, iar expertii cred ca modificarea va duce la disparitia asigurarii facultative – CASCO.

Asaltata cu plangeri din partea soferilor care nu erau despagubiti in baza politei RCA, CSA  schimba regulile jocului.

In prezent, pagubitul cere polita RCA de la soferul vinovat. De anul viitor, insa, daca ati fost lovit, puteti merge la compania de la care ati cumparat propria polita RCA. Ea va plati reparatiile si ulterior isi recupereaza banii de la asiguratorul soferului vinovat.

Oficialii spera ca proprietarii masinilor nu vor mai cumpara cele mai ieftine polite, ci vor merge la companiile care despagubesc repede si acopera toate daunele. Analistii pietei de asigurari ne anunta deja ca trebuie sa ne asteptam la scumpiri ale politei RCA. In plus, asiguratorii cred ca noul sistem va duce la disparitia politei CASCO, asa cum s-a intamplat in Italia.

“Transferam o serie de regrese, adica decontarile intre companii. Tarifele sunt foarte scazute, sub nivelul riscurilor acoperite”, confirma seful CSA, Cornel Coca Constantinescu. De aici si concluzia: deci noul sistem va duce la cresteri de preturi dar si posibila disparitia CASCO.
Noul sistem de asigurare va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, dupa ce va fi discutat cu toate companiile de profil.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)