Agenția de rating Moody’s a atribuit Alpha Bank România ratingul Ba3 pentru depozitele în lei și valută pe termen lung și ratingul b2 activității de creditare, care reflectă o capitalizare adecvată și scăderea creditelor neperformante, a anunțat astăzi agenția de rating. Nivelul b2 reflectă, totodată, și o dependență ridicată de banca mamă, chiar dacă aceasta are un rating mai scăzut, potrivit Moody’s.

Ratingul Alpha Bank este superior celui avut de banca mamă

Alpha Bank România este o instituție de credit de talie medie din România care oferă credite întreprinderilor mici și mijlocii, precum și credite imobiliare și împrumuturi de consum, mai scrie în comunicatul agenției de rating.

Alpha Bank România este prima bancă cu acționariat elen care primește o evaluare de la o agenție de rating.

Ratigul b2 atribuit activității de creditare reflectă profilul financiar modest al instituției de credit, caracterizat printr-un nivel ridicat, dar în scădere, al problemelor generate de activitatea de creditare și o dependență ridicată finanțările de la banca mamă. Calitatea creditelor instituțiilor de credit mamă are o legătură directă cu aceea a subsidiarelor. Cu toate astea, la nivelul actual, Alpha Bank România nu este constrânsă de starea financiară ceva mai slabă a segmentului de creditare la nivelul instituției mamă, mai consemnează agenția de rating.

Instituția de rating subliniază și că rata creditelor neperformante a Alpha Bank România a scăzut la 13,7% în decembrie 2016 față de 16,6% în decembrie 2015 datorită activității de stergere din bilanț prin vânzare de portofolii, procedurilor de restructurare și a îmbunătățirii gradului de colectare datorită condițiilor economice mai bune din țară.

Riscurile asociate, respectiv rata încă ridicată de credite neperformante, precum și ponderea ridicată a creditelor în valută, respectiv circa 70% din protofoliu, sunt oarecum ponderate de rata bună de acoperire, la nivelul a 68% din creditele neperformante, în decembrie 2016.

Moody’s se așteaptă ca banca să mențină o profitabilitate moderată în următoarele 12 – 18 luni.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)