Moody’s loveste si in BCR si Raiffeisen Romania. Moody’s a coborat ratingurile BCR si Raiffeisen Bank Romania la “Ba1”, in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene.

Astfel, ratingul atribuit BCR pentru depozite pe termen lung in moneda locala a fost coborat de la “Baa2” la “Ba1”, iar calificativul pentru depozite pe termen lung in valuta a fost redus de la “Baa3” la “Ba1”, ambele cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Totodata, ratingurile Raiffeisen Bank SA pentru depozite pe termen lung in moneda locala si valuta au fost coborate de la “Baa3” la “Ba1”, cu perspectiva stabila, potrivit unui alt comunicat remis joi de Moody’s.

Agentia a coborat calificativele subsidiarelor Erste din Cehia si Romania, confirmand totodata ratingul unitatii din Ungaria.
In cazul Raiffeisen, Moody’s a retrogradat subsidiarele din Slovacia, Romania si Ucraina si a confirmat ratingul diviziei din Rusia.

Actiunile au fost determinate de actiunile de rating efectuate miercuri de Moody’s pentru sapte banci din Germania, inclusiv Commerzbank, si trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, care controleaza si subsidiarele din Europa Centrala si de Est a grupului italian UniCredit.

Agentia considera ca grupurile financiare amintite sunt vulnerabile la conditiile dificile de pe unele piete din Europa Centrala si de Est si la noi socuri provocate de criza din zona euro.

Ratingul Erste Group Bank a fost coborat miercuri cu doua trepte, la “A3”, in timp ce calificativele Raiffeisen si UniCredit Bank Austria au fost reduse cu cate o treapta, la “A2”, respectiv “A3”.

Reducerea ratingului BCR reflecta atat deteriorarea conditiilor operationale din Romania, cat si performantele financiare in declin ale institutiei de credit, elemente puse in balans cu angajamentul pe termen lung al grupului Erste fata de piata romaneasca, noteaza Moody’s.

Ratingul Raiffeisen Bank este de asemenea afectat de conditiile dificile din Romania, dar este sprijinit de profilul financiar solid al Raiffeisen Bank International, care poate sustine subsidiara romaneasca in caz de necesitate, se spune in comunicat.

Moody’s anticipeaza imbunatatirea cresterii economice a Romaniei in urmatorii ani, insa dinamica se va mentine sub nivelurile anterioare crizei din 2008, incetinind convergenta veniturilor populatiei fata de media UE. Sistemul bancar este afectat prin cerere scazuta petnru credite, venituri in declin si deteriorarea calitatii activelor.

Agentia remarca, in cazul ambelor banci, riscurile ridicate asociate portofoliului de credit, generate atat de dificultatile economice interne, cat si de rata ridicata de creditare in valuta, care expune institutiile la riscuri externe semnificative in contextul crizei din Europa.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)