Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a arata nemultumit de ritmul in care bancile acorda imprumuturi, inclusiv pentru mani­era in care abordeaza clientii. „Creditarea in lei a crescut rapid, dar scade puternic creditarea in valuta si pentru ca se externalizeaza. Nu cred ca BNR a pierdut pariul. Exista fenomene pozitive. Noi ne tinem de cuvant si reducem RMO la lei. Dar raportul credite/depozite a devenit subunitar. Bancile nu acorda credite nici cel putin cate depozite sunt. Cand va creste creditarea? Nu intr-o singura zi. Treptat-treptat. Este vorba si de schimbare de comportamente, de incredere reciproca si de comunicare mai corecta. Cred ca bancile ar trebui sa departajeze clientii buni de cei rai si sa ajute clientii buni, sa stea mai aproape de ei. Este in interesul lor.“

Dupa ce a punctat clar ca este nemultumit de relatia client-banca, guvernatorul a tinut sa dea un semnal pozitiv in piata, chiar daca a spus ca este nemultumit de creditare, per ansamblu: “Creditul in lei creste cu cifre apreciabile”.

Mugur Isarescu a sugerat ca viitorul consiliu de administratie al BNR va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)