ROBOR-ul a devenit o nouă vedetă care domină dezbaterea publică de un an, a afirmat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul evenimentului Banking Compliance Summit, menţionând că iniţial a crezut că vom scăpa de obsesia cursului de schimb.

BNR calculează şi monitorizează, dar cursul este al pieţei.

“În mod normal, aș fi terminat aici. Dar sunt importante chestiunile de colaborare dintre Banca Națională și industria bancară. Colaborarea e legată chiar de compliance și aș discuta-o în contextul acestei noi vedete care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică – dobânda ROBOR. Când a apărut, am răsuflat ușurat că scăpăm de obsesia cursului, dar, după un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR. Ce probleme avem aici? În primul rând, ROBOR este un produs al dumneavoastră, al pieței, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naționale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piață aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră. La fel procedăm și cu cursul – Cursul pieței valutare de la București calculat de Banca Națională a rămas Cursul Băncii Naționale. Și mai auzi: „Banca Națională a cotat…” – sunt 20 de ani de când tot spunem că BNR nu cotează nicio monedă, cel mult intervine pe piață; dumneavoastră cotați, faceți tranzacții. Calculăm și monitorizăm, dar cursul este al pieței.

Mai intervenim când apar confuzii și încercăm să explicăm care este realitatea pentru că perpetuarea confuziilor este periculoasă. Acum, o confuzie mare este următoarea: prin operațiuni neștiute apare și dispare lichiditatea din piață. În media se vântură zilnic titluri șocante care pot părea simpatice pentru noi, dar care pot genera un întreg curent de opinie, de tipul – Banca Națională a luat toată lichiditatea; Banca Națională a inundat piața cu lei.

Să vă spun despre ultima inundație: s-au plătit taxe, impozite către stat, așa cum se întâmplă mereu în jurul datei de 25 ale lunii, de vreo 20 de miliarde de lei, acești bani au plecat din bănci, nu au dispărut și s-au acumulat în contul Trezoreriei care este la BNR. A fost o sumă mai mare pentru că au fost și plățile trimestriale. În compensare, prin licitația organizată de BNR, s-au dat 16 miliarde în sistemul bancar. Deci ce emisiune monetară a făcut BNR, mai ales că durata împrumutului este de numai o săptămână? Dacă nu se explică acest lucru încep fabulațiile: BNR a făcut emisiune, din acest motiv este inflație!

Trebuie să lucrăm cu dumneavoastră, ca în dezbaterea publică, să nu rămână asemenea confuzii: că am făcut emisiune, că am inundat piața cu lei” a explicat Guvernatorul motivul pentru care BNR a împrumutat băncilor 16 miliarde de lei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)