Mugur Isărescu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că, pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului, ar putea fi folosiţi banii pe care BNR îi dă, anual, către bugetul de stat, adică 80% din profit, echivalentul a câteva sute de milioane de euro.

“Acum donația noastră este către buget. 80% din profit este către buget. Deci dumneavoastră puteți spune că în cei 80% bani pe care îi dăm bugetului, și care sunt nu 5 milioane de euro, sunt vreo câteva sute de milioane de euro, să ia cei 5 milioane bugetul și să cumpere’ Cumințenia Pământului’. (…) Deci, noi livrăm statului. Aproape tot profitul nostru îl dăm statului, statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate băncile centrale nu pot să dea decât profitul către stat și către societate. O să ne mai gândim însă la propunerea dumneavoastră”, a declarat Guvernatorul, Mugur Isărescu.

Guvernatorul a lansat rugămintea ca opinia publică să sugereze ca din cei 80% din profitul BNR dați statului să fie dați 5 milioane de euro pentru ‘Cumințenia Pământului’.

“Am rugămintea ca dumneavoastră să sugerați ca din cei 80%, adică anul ăsta nu știu cât am dat bugetului de stat, 5 milioane să fie dați pentru ‘Cumințenia Pământului’, ca să nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie bună, mai ales că vine de la dumneavoastră. Eu pot să le spun, dar să vină și de la public”, a conchis Mugur Isărescu.

Soluţia lui Isărescu, pentru finanţarea achiziţionării de către statul român a operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”, a venit în urma unei sugestii a istoricului Andrei Oişteanu, prezent la Festivalul “Dilema veche” de la Alba Iulia, susţinută de guvernatorul BNR, vineri seara, la Alba Iulia. Oişteanu a afirmat că şi Banca Naţională ar trebui să doneze pentru ”Cuminţenia Pământului”, gestul putând reprezenta un îndemn şi pentru alte bănci şi entităţi financiare.

Mugur Isărescu a donat 15.000 de lei pentru “Cuminţenia Pământului”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a donat 15.000 de lei pentru achiziţionarea sculpturii “Cuminţenia Pământului”, la fel ca premierul Dacian Cioloş, care a contribuit cu un salariu, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Şeful BNR a făcut donaţia în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi de către statul român la puţin timp după aducerea operei de artă la Muzeul BNR, unde va fi găzduită până când aceasta va intra în posesia statului.

Vezi AICI cum poţi vizita Muzeul Băncii Naţionale a României.

În urmă cu câteva zile, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că peste o jumătate de milion de euro au fost strânși în campania de subscripție publică pentru achiziționarea operei “Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși.

Mugur Isărescu a susținut vineri seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre ‘Parcursul economiei românești și a Băncii Naționale a României către modernitate și, totodată, către Europa’.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)