Termenul cel mai corect pentru adoptarea monedei unice europene de catre Romania ar fi cand o autostrada va traversa Carpatii, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. ‘Nu am desfiinta comitetul national de trecere la euro, niciodata Banca Nationala nu a renuntat la trecerea la euro, dar ne-am dat seama ca fiecare intelege altceva. Care sunt indicatorii de care ne vom lega sa spunem ca vom trece în 2018, 2019, 2022? Convergenta nominala sau alti indicatori, de exemplu PIB pe locuitor. Mai in gluma, mai in serios, am spus ca termenul cel mai corect este cand o autostrada va traversa Carpatii!’, a spus Mugur Isarescu.

O alta problema cu care se confrunta Romania este subcapitalizarea companiilor. ‘Devine dureros pentru ca din anii 90 avem o problema cu faptul ca societatile romanesti sunt subcapitalizate. Au fost mai întai cele de stat, ca s-a furat, ca au fost pierderi…apoi cele private. La Varsovia nu vezi atatea masini mari 4×4 ca la Bucuresti, nici la Roma …Aceasta a fost atmosfera de antreprenor roman: primul lucru yahtul, casa, masina mare? Este posibil? Dar nu cred ca este singura motivatie, categoric ca si bancile trebuie sa fie vinovate’, a adaugat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte, seful bancii centrale sustine ca institutia pe care o reprezinta nu poate sfatui bancile sa acorde credite oricui, dar vede surplusul de lichiditate care nu se duce nicaieri. O solutie pentru aceasta problema consta in absorbtia fondurilor europene.

AGERPRES

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)