Deşi mandatele conducerii BNR expiră la finalul lunii septembrie a.c., alegerile pentru noul Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Centrale vor avea loc în de 3 iulie. Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară în perioada 1-5 iulie, având printre subiectele importante numirile de la Consiliul Fiscal și de la Banca Națională a României.

A fost agitație mare, mult zgomot și decizii contradictorii printre politicieni în jurul subiectului ce vizează susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat de Guvernator.

Decizia surprinzătoare a partidului de la guvernare de susținere a lui Mugur Isărescu a rămas valabilă și după după şedinţa CEx, în ciuda protestelor venite din partea unor senatori PSD. Să nu uităm faptul că, până nu demult, social-democrații îl criticau pe Mugur Isărescu pentru tot ceea ce nu mergea bine în economie.

Opoziția (PNL și USR) îl vrea tot pe Mugur Isărescu Guvernator BNR

Guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial este dispus să-şi extindă durata exercitării funcţiei, deoarece partidul aflat la guvernare în România intenţionează să-l sprijine.

Mai mult, Mugur Isărescu, care este de peste un sfert de secol la conducerea Băncii Naţionale a României, va obţine probabil un nou mandat de cinci ani deoarece beneficiază și de sprijinul Opoziției (PNL și USR).

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi în mandatele sale a cunoscut aproape orice conjunctură economică de la hiperinflaţie, falimente bancare, o țară în pragul falimentului până la criza financiară globală din 2008.

PSD îl va sprijini şi pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, pentru un nou mandat, în timp ce Gheorghe Gherghina și Leonardo Badea vor fi susținuti pentru funcția de membri în CA al Băncii Centrale.

ALDE îl va susține pe Radu Rușanu pentru un loc de membru CA în BNR.

Dacă inițial PNL îl sustinea pe Preşedintele Consiliului – Fiscal Ionuţ Dumitru, în cursa pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României au intrat Eugen Nicolaescu și Virgil Stoenescu.

Partidul de opoziţie Uniunea Salvaţi România (USR) îl va nominaliza pe directorul de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii, Cristian Popa, pentru un loc de membru în noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

UDMR a anunţat că îl propune pe economistul OTP BANK – Balint Csaba, în vârstă de 33 ani, pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României,

Nicolae Bădălău, a anunţat, vineri, după şedinţa CEx, că s-a decis susţinerea lui Mugur Isărescu pentru obţinerea unui nou mandat de guvernator al BNR. „Nu a fost nimic tensionat, decât că este normal ca în partid să se discute aceste subiecte. Propunerea noastră este să-l susţinem pe domnul Isărescu”, a răspuns Nicolae Bădălău, vineri, după şedinţa CEx a PSD, întrebat despre alegerea noii conduceri a BNR

Viorica Dăncilă declara la Antena3: „Nu a fost un scandal foarte mare. Au fost câţiva colegi care şi-au exprimat nemulţumirea poate într-o măsură justificată. Am văzut că domnul guvernator a avut de multe ori atacuri la adresa guvernului, la primul ministru şi probabil colegii nu au uitat acest lucru.

Dar dincolo de programul de guvernare, dincolo de conducerea PSD, dincolo de partidul la care ţin foarte mult, trebuie să fim foarte realişti şi să luăm cele mai bune decizii pentru România. Cred că avem nevoie de o persoană cu experienţă. Vedem ce se întâmplă pe plan internaţional, vedem că avem nevoie de oameni care, efectiv, pot să îşi asume această responsabilitate şi am considerat că nu este momentul unei schimbări. Atunci când faci o schimbare trebuie să vii cu o persoană care să aibă aceeaşi experienţă.

Am vorbit şi cu domnul Florin Georgescu care este prim-viceguvernator , i-am cerut şi părerea dumnealui şi opinia domniei sale a fost tot aceasta.

Cred că trebuie să luăm măsurile care sunt cele mai bune pentru Romania şi pentru români”.

Ludovic Orban a anunţat, marţi, că PNL îl va susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale.

„Azi am luat în discuție chestiunea nominalizarilor pe care urmează sa le facem pentru institutiile din subordonarea parlamentară în care s-a început procedura de desemnare a unor reprezentanţi. În ceea ce priveşte BNR, Biroul Executiv a hotărât în unanimitate susţinerea pentru funcţia de guvernator a lui Mugur Isărescu”, a declarat și Ludovic Orban.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)