Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a atenționat marţi, la Universitatea ‘Ovidius’ din Constanţa, că intrarea în zona euro nu mai este un panaceu, iar dacă România va adera la moneda unică fără să fie pregătită, atunci problemele nu numai că nu se vor rezolva, ci se pot agrava, transmite Agerpres.

“O să vedeţi că nu toate ţările sunt fericite în zona euro, ceea ce înseamnă că intrarea în zona euro nu mai este un panaceu (…) Intrăm nepregătiţi, nu numai că nu se rezolvă problemele, dar se şi agravează. Esenţiale sunt voinţa şi sustenabilitatea unor eforturi în domeniul convergenţei economice. (…) Necesitatea asigurării unui grad ridicat de convergenţă sustenabilă, această necesitate este statuată în mod explicit chiar în Tratatul de la Maastricht. Sunt prevăzute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinţă privind stabilitatea preţurilor, a poziţiei fiscale, datoriei publice şi nivelului deficitului bugetar, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat, referitor la adoptarea monedei euro de către ţara noastră, că România nu este dezvoltată armonios, iar pentru intrarea în zona euro îndeplinesc condiţiile necesare doar Bucureşti şi judeţul Ilfov.

“Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureştiul, în două-trei săptămâni le-ar putea plasa, având condiţiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să o decupăm. De la Bucureşti sunt vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinţi, care intră mai greu în zona euro. (…) Nu aceasta este problema, faptul că am amânat de două ori intrarea în zona euro. Este o temă falsă. (…) Ţara nu se dezvoltă armonios, este o realitate. Ştiţi, Bucureştiul are PIB-ul pe locuitor mai mare decât Lisabona. (…) După cum vă spuneam, la 100 de kilometri e o zonă de sărăcie cruntă. Nu poate intra numai Bucureştiul în zona euro”, a afirmat Isărescu.

Referitor la dorinţa exprimată de unii politicieni de a avea şi ţara noastră un curs de schimb valutar fix, la fel ca Bulgaria, guvernatorul BNR a spus că aceştia trebuie să se uite şi la pasive, nu doar la active.

Isărescu: Experiența a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje față de cei care țin cursul fix

“Experienţa a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje faţă de cei care au cursul fix. (…) Ne-am pomenit în iarna acestui an, că x sau y vrea un curs fix în România. (…) Ce facem? Ne uităm numai la ce ne place? Ne uităm numai la active, la pasive nu? Asta e un fel de boală națională, tot timpul te uiți la ce îți lipsește, nu poți să le ai pe toate. Credem că politica de curs a fost un avantaj pentru România și este un avantaj”, a mai spus Mugur Isărescu.

Universitatea “Ovidius” din Constanţa i-a acordat marţi titlul de Doctor Honoris Causa guvernatorului Băncii Naţionale a României, pentru activitatea şi pentru rezultatele deosebite obţinute atât în plan naţional, cât şi internaţional.

Guvernatorul BNR a spus că este onorat că va face parte din corpul academic al celei mai mari universităţi europene de la ţărmul Mării Negre.

În disertaţia susţinută în faţa a sute de reprezentanţi ai mediului academic şi ai autorităţilor locale, guvernatorul BNR a abordat tema “Drumul către zona euro; test de rezistenţă sau probă de viteză?”. Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa guvernatorului BNR face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Universitatea “Ovidius” Constanţa, sub egida “Zilele UOC 2019”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)