Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine la acesta ora la sediul BNR o conferinta de presa cu tema “Raportul trimestrial auspra inflatie”. In cadrul prezentarilor, seful Bancii Centrale a atins si tema bataliei pe care bancile au pornit-o de ceva vreme: “bancile, din motive externe, au intrat intr-o batalie de castigare de clienti, miscare cu doua taisuri”. Guvernatorul BNR crede ca majorarea dobanzilor pentru depozitele atrase va afecta cota de piata si profiturile bancilor, in special cele cu capital strain. Mugur Isarescu a atentionat public ca o astfel de politica intra in divergenta cu cea a bancii centrale.”Bancile cu capital strain pierd cota de piata, in mod evident, de aceea au si intrat in aceasta batalie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel putin discutabila, lor le-am spus ca este o eroare, de a mari dobanzile la depozite. Faptul ca nu mai primesc acelasi flux de bani din exterior si au banii plasati in active interne le mareste vulnerabilitatea. Atunci pierd cota de piata”, a spus Mugur Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca aceasta cursa a dobanzilor la depozite “intra in raspar” cu politica BNR, care a redus de doua ori dobanda de la inceputul anului.

“Este evident ca bancile cu capital strain, care aveau o dependenta de pana la 5 la 1 raportul intre credite si depozite, asta intr-un caz, ca media a fost de 2 la 1 sau ceva mai putin, a trebuit sa se ajusteze si, fiind si bancile cele mai mari din Romania, acest lucru a avut un impact asupra dobanzilor. Aici este motivul adevarat al acestei curse care a intrat in raspar cu semnalele transmise de banca centrala. De aici si aceasta cursa a dobanzilor”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR crede ca procesele de reducere a dependentei de finantarile de la bancile mama “nu sunt rele in totalitate”, dar trebuie pastrat un “echilibru inteligent”, pentru ca altfel acest lucru se intoarce chiar impotriva bancilor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)